CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Ontdek de 5 meest ecologische hotels van Europa

Kindvriendelijk of net niet, in een luxueus vijfsterrenhotel of lekker cheap en back to basics onder de blote sterrenhemel, maar ook met het vliegtuig of per fiets. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren wanneer het op reizen aankomt en ook duurzaamheid kan daarbij dus een bepalende factor zijn. Dit zijn vijf niet te versmaden hoteltips voor de bewuste ecoreizigers onder jullie.

 

Radisson Blu Hotel, Hasselt 

In eigen land kun je naar het Radisson Blu Hotel in Hasselt. Dit luxe designhotel bevindt zich in de hoogste toren van de winkelstad en bied je dan ook een uniek panoramisch uitzicht op het stadscentrum. De kamers zijn comfortabel ingericht en van alle luxe voorzien, zoals airconditioning, gratis Wi-Fi en een flatscreen-televisie. Het duurzame aspect zit hem hier in het gebruik van spaarlampen, het reduceren van de afvalberg en de optimalisering van alle energieverbruikende apparatuur.

Het 'verantwoord ondernemen' gaat evenwel verder dan deze milieuverbeteringen. Binnen het Responsible Business-actieplan van de Carlson Rezidor Hotel Group zijn namelijk ook thema's als contact met de gemeenschap, welzijn van medewerkers en veiligheid & gezondheid opgenomen. Zo kan de groep de adoptie van een kind in Oeganda via Plan International, bezoeken aan het lokale weeshuis tijdens de kerstperiode of Responsible Business-training voor al het personeel voorleggen als concrete, behaalde resultaten.

 

 

Radisson Blu Media Harbour, Düsseldorf

Binnen diezelfde groep is er ook het Media Harbour hotel in de Duitse grootstad Düsseldorf. Dit hotel heeft een uitstekende ligging en is de ideale uitvalsbasis om het sfeervolle centrum met zijn talloze winkels en bezienswaardigheden te gaan verkennen. Ook fans van moderne architectuur komen hier ruim aan hun trekken, want het hotel ligt in de wijk Medienhafen, die volledig gerenoveerd is.

De verantwoordelijkheid voor de lokale gemeenschap komt hier onder meer tot uiting in een donatie aan de universiteitskliniek voor een assitentie-initiatief voor kinderkanker en het hotel is ook de officiële peter van een Afrikaans meisje, opnieuw in samenerking met Plan International. Ook hier moet het personeel een Responsible Business-training ondergaan. Bovendien worden de medewerkers hier gestimuleerd om met de fiets naar het werk te komen.

 

 

Fletcher Hotel, Amsterdam

Het Amsterdamse Fletcher Hotel valt van mijlenver op dankzij de opmerkelijke architectuur en ook het interieur is erg futuristisch. Ronde vormen, natuurlijke materialen en een luxe uitstraling zijn kenmerkend voor de comfortabele kamers. Zin in een drankje en hapje? Dan bevindt zich op de bovenste verdieping een prachtige skylounge waar je heerlijk kan relaxen. Het doet allemaal heel spacey en urban aan, maar het hotel ligt op loopafstand van het park De Hoge Dijk en ook het Amsterdamse Bos ligt in de buurt. 

Binnen het beleid van Fletcher Hotels wordt getracht om van de omgeving een gezonder en beter woon- en werkklimaat te maken. Duurzame maatregelen hebben hier betrekking op het inkoopbeleid, de afvalverwerking, het schoonmaakbeleid, het energieverbruik en opnieuw op de maatschappelijke betrokkenheid. In het panoramarestaurant wordt zoveel mogelijk met verse (biologische) producten gewerkt en je vindt hier heel wat vegetarische opties op de menukaarten. 

 

 

Hampshire Hotel – Crown, Eindhoven

Hampshire Hotel - Crown Eindhoven ligt midden in het centrum van Eindhoven. Vanuit het hotel loop je zo het centrum in voor een veelzijdige citytrip vol met Brabantse gezelligheid. Je kan hier shoppen in de honderden mooie winkels, maar er zijn ook prachtige natuurgebieden te ontdekken. Verder kun je een rondleiding krijgen door de nabijgelegen Philips-fabriek, die hier in 1891 gebouwd werd. Museumliefhebbers kunnnen dan weer het Van Abbemuseum bezoeken, met spraakmakende tentoonstellingen op het gebied van moderne en hedendaagse kunst.

Alles wat ingekocht wordt door de Hampshire hotels is aan diverse duurzaamheidseisen onderhevig. Zo is al het papier voorzien van het ECF/TCF-keurmerk, wordt er enkel gebruikgemaakt van duurzame zuivel en krijg je hier dikwijls lokale streekgerechten op je bord.

 

 

Martin’s Patershof, Mechelen

Tot slot heeft ook de Martin's Hotels-groep de ambitie om te groeien met respect voor de toekomstige generaties. Ze doet dit onder meer door sociale en humanitaire doelen te steunen en zorg te dragen voor het milieu, maar ook onroerend erfgoed staat hier hoog op de agenda.

Illustrerend voor dat laatste aspect is het Martin's Patershof in het historische centrum van Mechelen. Dit hotel is gevestigd in een stijlvol gerenoveerde kerk, waarbij de authentieke details behouden zijn gebleven. Zo vind je er nog de traditionele glas-in-loodramen en ook het klassieke atrium herken je nog, al is daar nu een bar in ondergebracht. Ideaal voor wie er altijd al van droomde om eens te slapen in een kerk!

All new articles