CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Ontmoet Kai wén: “Ik begon met zingen in een kerkkoor”

Zegt de naam Kai wén jullie al iets? Kevin is twintig, afkomstig uit Brugge en mocht zich dit jaar een van de winnaars van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel noemen. Hij brengt een mix van R&B, deep trap en een tikkeltje jungle trap. Zingen doet hij onder de naam Kai wén, producen onder het alias Fushubi. Als lid van het Brusselse LeJeune Music bracht hij pas zijn single 'Too Long' uit en hij werkt tegelijk met een heleboel andere muzikanten samen. Maar wie is die jongeman nu die zich achter deze Oosters klinkende artiestennamen verschuilt? Wij spraken met hem af na zijn optreden op Pukkelpop en zochten het voor je uit! 

Foto's door Marijn Carton, tekst door Melissa Awouters


 

Hoe voelde het om hier te staan?

Het was een prachtige ervaring! Ik kijk hier al een tijdje naar uit, dus ik was best wel nerveus. Maar gelukkig verliep alles enorm goed met de hulp van mijn dj, KNZO. Het publiek ging helemaal los toen ik mijn nieuwe single bracht en ik mijn show afwerkte met een salto.

 

Was dit je eerste keer op zo'n groot podium?

Neen, dat was in de AB, tijdens de finale van De Nieuwe Lichting. Maar op een festival als Pukkelpop hangt toch een heel andere sfeer. Mensen komen soms naar een optreden voor een bepaald genre. Dan kom ik tussen die andere artiesten gewalst en stelt het publiek zich de vraag: ‘Wie is die jongen?’. Op festivals hebben de bezoekers een meer open mind en genieten ze al sneller van muziek die ze niet meteen herkennen.

 

 

Veel van je fans kennen je door De Nieuwe Lichting, maar sinds wanneer ben jij al met muziek bezig?

Muziek is iets wat mij thuis met de paplepel is ingegeven. Als kind ben ik gestart met zingen in een kerkkoor. Mijn vader zat in het mannenkoor en mijn moeder in het vrouwenkoor. Thuis speelde mijn vader vaak gitaar terwijl mijn moeder zong. Mijn broer was tegelijk ook veel met muziek bezig en hij zat dikwijls op zijn computer met FL Studio te werken. Ik bewonderde dat en wou ook kunnen wat hij deed, dus toen heb ik het programma zelf ook gedownload en ben ik beginnen te oefenen. Ik heb me ingeschreven aan de muziekschool en daar kreeg ik de kans om mijn passie verder te ontwikkelen. We moeten dus heel ver terug in de tijd gaan om te weten wanneer ik mijn eerste stapjes als muzikant zette, maar toen ik me serieus ging bezighouden met muziek was ik een jaar of tien.

 

Gelukkig weet ik dat ik hele goede vrienden heb die altijd achter me staan. Zij begeleiden mij wanneer ik verdwaal.

 

Wanneer heb je besloten deel te nemen aan De Nieuwe Lichting?

Mijn deelname aan De Nieuwe Lichting heb ik aan mijn manager te danken. Hij hamerde erop dat dit een kans was die ik wel moést grijpen. Op dat moment was er nog niet veel aandacht voor mijn muziek, dus besloot ik het maar een kans te geven. En kijk, nu sta ik hier. Het heeft mijn muziekcarrière een enorme boost gegeven. Dit kan kan ik nu gebruiken om nog meer energie in mijn muziek en in mijn fans te steken.

 

Zo'n wedstrijd helpt artiesten dikwijls om de eerste stapjes richting een professionele muziekcarrière te nemen. Zijn die eerste stapjes de moeilijkste?

In het begin leek het moeilijk, omdat alles tegelijkertijd op ons afkwam. Gelukkig weet ik dat ik hele goede vrienden heb die altijd achter me staan. Ik kan op hen terugvallen wanneer het even moeilijk gaat. Zij begeleiden mij wanneer ik verdwaal. Dat soort mensen heb je nodig in je leven. 

 

Willen jullie weten hoe ik bij mijn artiestennamen ben beland? Het klinkt misschien dom, maar die heb ik aan Google Translate te danken.

 

Je noemt je fans 'ninja’s'. Waar komt dit origineel koosnaampje vandaan?

Ik ben enorm gefascineerd door de Oosterse en Chinese cultuur, wat ook blijkt uit mijn artiestennamen. Willen jullie weten hoe ik die namen heb bedacht? Dat klinkt misschien dom hè (lacht), maar ik ben gewoon naar Google Translate gesurft en heb mijn naam ingetypt. Die heb ik vervolgens vertaald naar alle mogelijke talen, van Indisch tot Russisch. Toen ik uitkwam bij Chinees en het luidsprekertje aanklikte, klonken die mysterieuze symbolen als ‘Kai wén’. Het voelde meteen aan als de juiste artiestennaam! Fushubi is op zijn beurt een vertaling van mijn vorige artiestennaam als producer.

 

We zagen dat je onder andere meewerkte aan de track 'Urban Legend' van IAMGUNZ. Je bent dus ook druk bezig met producen? 

Ik zing heel vaak en doe dat supergraag, maar daarnaast maak ik inderdaad ook nog beats. Dat doe ik meestal voor mijn eigen songs, maar soms ook voor lokale artiesten of vrienden. IAMGUNZ is een van die artiesten die me contacteerde met de vraag of ik voor hem een beat wou producen. Het resultaat is on fire! Ik heb ook al samengewerkt met de Franse rapper Kaaris op zijn album 'OG', voor het nummer 'Contact', en met de Franse artieste Shay op haar debuutalbum 'Jolie Garce', voor de track 'Biche'.

 

Heeft producen voor jezelf dan voorrang op producen voor anderen?

Goh, eigenlijk vallen die dingen wat samen voor mij. Soms heb ik gewoon zin om beats voor anderen te maken, maar toch maak ik het liefst en vaakst beats voor mezelf. Waarschijnlijk omdat het te veel moeite kost om een goede beat te vinden en te vragen of je die mag gebruiken. (lacht) Ik doe het dan liefst op mijn eigen manier en maak de beat zelf.

 

Brugge is aan een inhaalbeweging bezig, dus ik denk dat we in de toekomst ook meer van daar mogen verwachten op muzikaal vlak. 

 

Jij bent afkomstig uit Brugge, ik ben afkomstig uit Limburg. Kun je de Brugse muziekscene eens wat schetsen?

Klopt, maar ik ben op mijn tiende verhuist naar Aalst. Dat is ook meteen de plek waar ik iedereen heb leren kennen: mijn manager, mijn dj, andere artiesten … In Brugge ligt de lat niet zo hoog als in Aalst. In Aalst is er een heel sterke hiphop- en R&B-scene met veel zangers en producers. Maar Brugge is nu wel aan een inhaalbeweging bezig, dus ik denk dat we in de toekomst ook meer van daar mogen verwachten.

 

Voor je liveperformances heb je onlangs getekend bij L&S Agency, een Limburgs bureau. Wat betekenen zij concreet voor jou? En waarom Limburg?

Zij zoeken voor mij optredens die bij mij passen qua sfeer. Ze gaan op zoek naar meer optredens en publiek, maar begeleiden mij en mijn management ook. Ik dacht eerst ‘Wauw, Limburg!’, want het is inderdaad wel een eindje. (lacht) Maar toen we via internet met elkaar in contact kwamen, wist ik meteen dat het juist zat.

 

Waar zie je jezelf liefst over vijf jaar staan?

In het Sportpaleis! (lacht) Ik zie mezelf op veel grote podia in België, maar ook in het buitenland. Sowieso met een liveband en achtergrondzangeressen, dat is een must om de sfeer compleet te maken. Maar binnen het jaar wil ik gewoon nog eens op Pukkelpop of op Walhalla staan. Tot nu toe maken die festivals alles perfect voor mij.

Shout out naar Chase, Chase is THE family! 

 

Beluister meteen Kai wéns nieuwe single 'Too Long'!All new articles