CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Out The Frame: eye-opener voor iedereen die hiphop ademt

De Vooruit in Gent mocht dit weekend de deuren openzetten voor de tweede editie van hiphop festival Out The Frame, een samenwerking met All Eyes On Hip Hop. Van vettige traptunes door Antwerpse Rare Akuma tot de zwoele deunen van de Egyptisch-Iraanse zangeres Lafawndah. De theaterzaal, balzaal en het café dienden als podium voor een mix van alle soorten muziek die onder de noemer hiphop vallen. En laat ons zeggen dat het genre meer bevat dan rappers die zichzelf Lil’ whatever noemen. Een eye opener voor al wie hiphop door zijn aderen heeft stromen.

Artikel door Yaell Monas, foto’s door Helena Verheye, video door Bavo Goossens

(c) Bavo Goossens, music by Thumez

Het is durven, een publiekslieveling als Martha Da'ro als eerste artiest op je line-up zetten. De Brusselse nachtegaal mocht meteen de mood voor Out The Frame zetten, een ééndaags hiphop festival in de Vooruit in hartje Gent. En ze wist ons te bekoren, zoals ze elke keer opnieuw doet. Goed begonnen is half gewonnen, moet de organisatie gedacht hebben. En zo stond Antwerpse cloud rapper Rare Akuma om acht uur zijn beats al door de theaterzaal te dreunen. Een artiest die overzees hoort te gaan, want België is te klein voor hem. Het publiek droop dan ook teleurgesteld af toen zijn gig voorbij was. Als enige trapper op de line-up, een favoriet voor velen.

ZWOELE BEATS, TE KLEINE ZALEN

Door twee stevige, jonge en nationale artiesten zo vroeg te zetten, wordt het daarna moeilijk om de sfeer te behouden. Een naam als Akuma had best wat later mogen staan, zodat het bier zijn invloed op het publiek al had. Want aangeschoten staan zwelmen op de zwoele tonen van Lafawndah vinden veel jongeren maar niets. Gelukkige trok Out The Frame ook een ouder publiek, mede dankzij de diverse line-up. Bbymutha wist daarentegen de hele balzaal te vullen. Rappend over alles wat de wereld haar ooit misdaan heeft, slaagde ze erin om het podium en de zaal in te pakken. Tussen zowat elk nummer door verontschuldigde ze zich omdat ze een kwartier later begon en net ziek was geweest. Maar echte rap queens komen nu eenmaal te laat, zo luidt de regel.

Ook Glints, opnieuw een nationale naam, mocht op support rekenen van de Vooruit. De geblondeerde Antwerpenaar staat in zijn joggingbroek en helemaal alleen als meest casual artiest van de avond op het podium van de balzaal. Door zijn enthousiasme palmt hij makkelijk de hele zaal in met zijn beats en stem, zonder DJ, liveband of background vocals. Dé naam van de avond moet Charlotte Adigéry geweest zijn. Maar van waar het idee kwam om haar in de veel te kleine theaterzaal te zetten blijft voor ons een vraag. Na haar sterke performance van vorig jaar stonden zo'n honderd mensen te wachten voor de deuren van de zaal, die vol was. De WWWater frontvrouw weet ook op haar eentje het publiek te bekoren.

DVTCH DID IT AGAIN AT OUT THE FRAME

Dope Saint Jude was de grootste verrassing van de avond. De Zuid-Afrikaanse wist met haar vibe het hele café om te toveren in een hiphop walhalla. Niet alleen konden haar beats zowel jong als oud inpakken, ook de boodschap die ze op die beats bracht was niet mis. Ze zakte af naar Gent om het belang van onderwijs in de verf te zetten tussen haar nummers door. En dan hebben we nog headliner en nationaal artiest van de avond, Dvtch Norris. Geen enkele show van Norris kan tegenvallen, maar deze mag hij meteen op zijn top vijf zetten.


De organisatie was zo slim om hem last minute in een grotere zaal te zetten in plaats van in het Vooruit Café, en dat loonde. Een uur lang wist hij de hele zaal op stelten te zetten met zelfs een mosh pit om de boel af te sluiten. Out The Frame mag opnieuw blij zijn met wat ze hier samenbrachten. Een verfrissende line-up, een eye-opener voor iedereen die denkt dat hiphop enkel trap is, en een podium voor zowel kleine als grotere artiesten is iets waar andere festivals nog veel van kunnen leren.

Meer concertfoto's van Out The Frame vind je terug via onze Facebook pagina!All new articles