CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Poll: werd Sizzla terecht van Reggae Geel verbannen?

Sizzla, een van de bekendste namen uit de Jamaicaanse reggae-scene, zorgt alweer voor heel wat ophef bij het Vlaamse (festival)publiek. Deze keer heeft de organisatie van Reggae Geel zich lelijk verbrand aan hun headliner; al jarenlang wordt Sizzla op verschillende Europese festivals geband of zelfs niet geboekt omwille van zijn haatdragende uitspraken. In 2004 al werd er in Groot-Brittanië een grootschalig onderzoek gestart naar de zwaar discriminerende teksten van acht grote namen in de reggae, waaronder Sizzla, maar ook Beenie Man, Elephant Man en Bounty Killer. De UK tour van Sizzla werd toen geannuleerd, en het land overwoog zelfs om deze artiest te weigeren als hij het land wou betreden.

In een poging om de controverse rond zijn uitspraken aan banden te leggen, tekenden hij en een aantal andere artiesten zoals Beenie Man en Capleton in 2007 nochtans al de Reggae Compassionate Act, een petitie die op poten gezet werd door de Stop Murder Music-organisatie van Jamaica. Maar ook Beenie Man werd toch in 2010 al van de Couleur Café-affiche geschrapt. 

In 2012 was Sizzla - net zoals nu op Reggae Geel - gepland op Hornstull Strand in Zweden, maar toen kregen de festivalgangers en holebi-organisaties lucht van de grove uitspraken in zijn songs. Ze zetten toen alles op alles om hem gecancelled te krijgen, en dat lukte ook. Dat is niet het enige optreden waar Sizzla uiteindelijk niet naartoe mocht komen. Datzelfde jaar werd een optreden in de Vooruit in Gent afgelast. De jaren nadien was hij ook op festivals en gigs in de UK en enkele andere landen niet welkom. Zijn reactie daarop was niet mild:
 


Maar waarom blijven festivals hem dan toch boeken? Verkopen de tickets beter met zo'n headliner? Tot hoever reikt ons recht op vrije meningsuiting in dit geval? Kan je dit gelijkstellen met bijvoorbeeld antisemitisme, iets waar de Franse comedian Dieudonné zich vorig jaar nog voor mocht verantwoorden bij de rechtbank?

Reggae Geel boekte Sizzla dit jaar dan toch en beweerde begin deze week nog dit bewust gedaan te hebben, 'na dialoog met çavaria, collega- programmatoren en medewerkers'. De organisatie sprak zelfs over de openheid om te nuanceren en contextualiseren. En plots waren er dan toch recente uitspraken die ze niet kunnen vonden. Vreemd. Maar kan je verwachten dat zo'n artiest zich dan maar even zal inhouden zolang hij op ons grondgebied is en mag hij voor de rest verkondigen wat hij wil? Holebi- en transgenderorganisatie çavaria kwam uit de lucht gevallen, zij zagen dit alleszins absoluut niet zitten. Bovendien ondertekende Reggae Geel vier jaar geleden het No Hate Reggae Charter. Kan je het dan maken om Sizzla zelfs nog maar te overwegen?
 

Een nummer van Sizzla waarin onder andere te horen is dat 'homo's met een groot geweer moeten neergeschoten worden'. But it's catchy right?

Het probleem is misschien zelfs nog breder: hoeveel dancehall- en reggaeartiesten hebben nog nooit discriminerende uitspraken tegenover holebi's gedaan? Hoeveel Jamaicanen zijn wél tolerant tegenover holebi's, for that matter? Betekent dit dat we de andere artiesten ook moeten bannen? Dit vraagstuk is nog lang niet opgelost, zo blijkt. Wat vinden jullie?  
 


 All new articles