CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Viewmasters droppen visitekaartje van Vlaamse hiphop

Renz Martens & Sander Vandroogenbroeck, oftewel Viewmasters, zijn een producersduo uit het Gentse. Je kan ze misschien kennen van hun eerdere soloprojecten onder de namen Renz, Sandman en/of Vandroogenbroeck. Maar sinds enkele jaren komen ze ook naar buiten als een producersduo, zowel van eigen werk als voor andere artiesten. Nu brengen ze met 'Visitekaartje - De Mixtvpe' een mooi staalkaartje van hun kunnen. Daarvoor nodigden ze een zeer mooi en gevarieerd ensemble uit van rappers uit heel Vlaanderen (Froze, Castro, Storme, Hakim, Smirry, Fatih,...). Tijd om de heren even wat meer uitleg te laten geven over hun visitekaartje.

Interview door Levi Taelman


Wat typeert de sound van Viewmasters ?

We hebben allebei een voorliefde voor pure hiphop en dat is het geluid dat onze muziek misschien het meest beïnvloedt, zonder ons verder vast te willen pinnen aan een bepaald genre. Verder willen we ons vooral profileren als onafhankelijke en selfmade muzikanten en kunstenaars. Het gaat dan van beats, opnames, productie tot videoclips. We staan open voor alle mogelijke vormen van creativiteit: van rappers tot zangers, fotografen en kunstenaars.


Hoe zijn jullie op het idee van deze mixtape gekomen?

Laat ons eerst en vooral stellen dat er gewoon echt wel zeer veel talent aanwezig is in ons land. Veel talent dat nog steeds veel te onbekend is. Wij vonden dat het tijd werd om ons steentje bij te dragen. Ongeveer 2 jaar geleden ontstond dan het idee om een stem te geven aan de rappers waarvan wij denken dat ze gehoord moeten worden. Doorheen de jaren werkten we als Viewmasters samen aan een aantal EP's en losse tracks, maar we maakten vooral veel beats. Dus het leek ons een logische stap om enerzijds al deze talenten een platform te bieden en anderzijds zo onszelf als veelzijdig producersduo in de verf te zetten.

Visitekaartje (DE MIXTVPE)


Het verschil in stijl, flow, achtergrond en smaak zorgde er soms voor dat we wel voor een uitdaging stonden. De ene persoon wou samen met ons een beat volledig vanaf nul opbouwen, terwijl de andere zeer graag op een bestaande beat sprong. Wij hebben de beats zo veel mogelijk afgestemd op de rappers in kwestie. Ondanks de grote diversiteit wilden we wel voor een mooi en samenhangend geheel zorgen. Zo krijgt de luisteraar een zo compleet mogelijk beeld van al wat wij, en ook de rappers, te bieden hebben op deze tape. De titel 'Visitekaartje' kan je dus wel letterlijk nemen.


Het is een zeer mooi en gevarieerd lijstje rappers geworden. Hoe hebben jullie de selectie juist gedaan?

We hadden uit onszelf al een bescheiden netwerk en via via hebben we een mooi lijstje van rappers verzameld. Naast lokaal talent uit onze hometown Gent, laten we ook de andere Vlaamse provincies aan bod komen. Alle rappers op de mixtape zijn stuk voor stuk karakters die een stukje van de scène vertegenwoordigen en ze doen dat elk op een geheel eigen wijze. We hebben alles zo natuurlijk mogelijk laten gebeuren. De rappers waarbij het meeste vuurwerk ontstond, hebben uiteindelijk de tape gehaald.


Was dit nu een éénmalig project of smaakt het naar meer?

Weet dat dit een project is, waar meerdere jaren aan vooraf gingen. Zo wel bij ons, als bij de meerderheid van de rappers merk je dat het genre nog steeds in een groeifase zit. We hebben dit allemaal volledig zelf gerealiseerd, van begin tot het einde. Voorlopig geven we even voorrang aan enkele eigen projecten. Natuurlijk sluiten we geen eventuele samenwerkingen uit, maar een volgend project van deze omvang zit er voorlopig even niet in. We hebben er alleszins zeer veel uit geleerd en hopelijk wordt dit ontvangen zoals het als visitekaartje ook bedoeld was.All new articles