CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Project BXL 2.0 begeleidt jongeren bij realiseren van eigen kortfilm

In 2016 begon Hakuna Casting met Project BXL, waarbij jongeren de kans krijgen om een eigen kortfilm te realiseren. Doorheen het hele proces worden ze begeleid door professionele filmmakers. Het initiatief is te danken aan Mathias Sourbron en het Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, die op het idee kwamen tijdens de casting van de film‘Black’.

Artikel door Jinane Bouchlaghmi


Via Project BXL willen Adil El Arbi en Bilall Fallah de diversiteit van de straat vertalen naar het witte doek om zo een frisse wind door de Vlaamse cinema te laten blazen. Na een succesvol project in 2016, waar enkele sterke films uit ontstonden en vers filmtalent werd ontdekt, begint Hakuna dit jaar opnieuw aan een ‘Project BXL’. Versie 2.0 is er één met nieuwe gezichten en verhalen.

Project BXL
foto door Mathias Sourbron


Net als twee jaar geleden grijpen de jongeren deze kans met enthousiast en met beide handen aan. Ondertussen zijn ze reeds volop bezig met het schrijven van hun scripts en na twee maanden beginnen de kortfilms steeds meer vorm te krijgen. Om de jongeren te helpen tijdens het project, voorziet Hakuna verschillende workshops. Zo kregen ze een eerste workshop van Adil El Arbi over hoe je een goed verhaal ontwikkelt en waar je inspiratie haalt. Nadien was het de beurt aan Anthony Nti, die kwam vertellen over zijn manier van werken om verhalen en acteurs te vinden.

In de tussentijd vond er een pitch-moment plaats, waarbij de ideeën voorgesteld werden aan Sophie Tijhuis. Julie Mahieu gaf tips & tricks voor het ontwikkelen van personages en Kevin Hoed kwam spreken over de productie van een film op vlak van licenties en catering. Tot slot kregen de jonge filmmakers Michaël Roskam over de vloer, die sprak over het regisseren van een kortfilm. Ook voor de jongeren een hele waslijst, maar allemaal elementen waar ze rekening mee zullen moeten houden tijdens hun opnames.


"Ik heb al veel bijgeleerd gedurende mijn tijd bij Project BXL. Ik wist eerst niks over productie en andere zaken achter de schermen" vertelt Emily van der Veer, één van de jonge filmmakers. "Dankzij de workshops heb ik ook interessante mensen kunnen ontmoeten. Ik was erg geïnspireerd door Michaël Roskam die verhalen is komen vertellen over zijn leven als filmmaker. Ik kan niet wachten om op de set te staan en mijn eigen verhaal te maken."

Ondertussen is het project twee maanden ver en is er al een hele weg afgelegd. Er staat de jonge filmmakers echter nog heel wat te wachten. Ben jij benieuwd naar hoe ze deze opdracht tot een goed einde kunnen brengen en hoe het daar allemaal achter de schermen verloopt? Goed nieuws, want Chase stuurt een reporter ter plaatse die alles mee volgt. Hou zeker onze pagina in de gaten!All new articles