CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Project BXL: HAKUNA geeft jongeren de kans kortfilms te maken over ‘hun’ Brussel

Bij Project BXL kregen Brusselse jongeren de kans om onder begeleiding van professionele filmmakers hun eigen kortfilm te maken. Het initiatief komt van het castingbureau HAKUNA, opgericht door Adil El Arbi en Bilall Fallah. Na veel voorbereidingswerk zijn enkele weken geleden eindelijk de opnames begonnen. Voor de uitwerking werkte HAKUNA samen met verschillende Brusselse organisaties, zoals Bronks Jeugdtheater, D’Broej vzw, Brusec en de Molenbeekse Jeugddienst. Op 22 april werd het project voorgesteld tijdens XL festival van Bronks. 

Tekst: Marijn Sourbron, Freya De Vos, Foto's: Tine Van de Vel, Dimitri Dumortier & Mathias Sourbron 
 

HAKUNA kwam op het idee voor Project BXL tijdens de casting van 'Black'. In de straten van Brussel kwamen ze in contact met bijzonder veel potentieel en onontgonnen acteer- en filmtalent. Te veel om na de castings links te laten liggen. Via Project BXL willen ze de diversiteit van de straat vertalen naar het witte doek en nieuw leven in de Vlaamse cinema brengen.

Ter voorbereiding kregen de jongeren workshops van verscheidene filmmakers. Zo kregen ze de voorbije maanden coaching van onder meer Jeroen Perceval ('D'ardennen'), Nabil Mallat ('Image') en Martha Canga Antonio ('Black'). Verder werden de jongeren bijgestaan door social coach Mathias Sourbron.

Hij omschrijft het project zelf als “Jongeren de kans geven om hun eigen kortfilm te draaien, waarin hun leven in Brussel centraal staat”. Volgens Mathias staat de autonomie van de jongeren daarbij voorop: “De vorm, inhoud en beeldtaal bepalen de jongeren volledig zelf”.

Net daardoor zijn de onderwerpen sterk uiteenlopend. Zo is er bijvoorbeeld 'L’amour', dat de dood en het bijhorende rouwproces in beeld brengt. In 'REFLEX' komt een groep Brusselse jongeren dan weer oog in oog te staan met corruptie en in 'Geen keuze' speelt de 25-jarige Youssef de hoofdrol. Hij is een jongen met een groot hart, maar tegen zijn wil in is hij de leider van een drugsbende. Zijn jongere broertje Mourat is daarentegen een echte modelleerling. 

Na hard werken werden de jongeren op 22 april beloond. Op die dag vond immers de première van Project BXL plaats voor pers en publiek, tijdens het XL Festival in het BRONKS Jeugdtheater in Brussel.
 

Film 'Geen Keuze' door Iliass Denounne & Rayane Besri

Film 'Reflex' door EXIT-werking BronksFilm 'Steps' door Tomas Ntamashimikiro All new articles