CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Rebecca’s trip door Hiroshima

Hasselt en de Japanse stad Itami zijn zustersteden. Om het jaar gaan jonge Hasselaren op uitwisseling naar Japan, afwisselend zakken Japanse jongeren af naar de Limburgse hoofdstad. Onze Chase-fotografe Rebecca Leonarduzzi vertrok deze zomer voor twee weken naar Itami en maakte tijdens haar reis een daguitstap naar het historisch beladen Hiroshima. Bij terugkeer had ze deze foto’s voor ons klaar. Reis mee!

foto's door Rebecca Leonarduzzi, tekst door Melissa Awouters

 

Niet zo goed opgelet bij geschiedenis? In 1945 dropten de Amerikanen twee atoombonnen in Japan. Eerst op Hiroshima, drie dagen later op Nagasaki. Japanners steunden het Nazi-Duitsland tijdens de tweede wereldoorlog en zij weigerden zich over te geven aan de geallieerden. De reactie van de Amerikanen was om de nieuwe krachtige atoombommen te testen op hun vijand. Dit leidde onrechtstreeks tot het einde van de tweede wereldoorlog maar honderdduizenden mensen zouden overlijden door de bom en de bijkomende straling. Volgens Rebecca is dit het enige gebouw in Hiroshima waaraan de littekens van de atoombom nog echt zichtbaar zijn. 

 

Voor de rest vond Rebecca dat de stad er zo 'nieuw' en herleefd uitzag. 

 

Rebecca: "Op de brug die over de Motoyasugawa-rivier loopt, zaten verschillende mensen op de grond met hun gsm in de hand. Pokémon GO aan het spelen natuurlijk, aangezien het spel hier pas enkele dagen gereleaset was tijdens mijn bezoek. De Japanners houden natuurlijk erg van manga en cosplay. Ze gedragen zich graag ‘kinderachtig’. In mijn ogen is dat een uitlaatklep die in sterk contrast staat met hun gestructureerde wereld. Die Japanners plannen echt alles in. Zo stond er op onze planning ‘casual conversation’. Ja kom, nu gaan we even uit het niets babbelen... Awkward!"

 

Dit beeld van Sadako Sasaki staat in het Vredespark in Hiroshima. Het meisje was slechts twee jaar oud toen de atoombom op Hiroshima werd gedropt. Op elfjarige leeftijd ontdekten artsen dat ze leed aan leukemie, als gevolg van de bestraling natuurlijk. Een goede vriendin van haar vertelde de Japanse legende dat iedereen die 1000 papieren kraanvogels vouwt een wens mag doen. In de 14 laatste maanden van haar leven verbleef ze in het ziekenhuis en vouwde ze 1300 papieren kraanvogels. Haar wens, wereldvrede en het einde van al het lijden, inspireert nog steeds vele mensen. Sadako werd het symbool voor het leed van de kinderen na de atoombom.

 

Traditiegetrouw maken klassen die op schoolexcursie komen naar het Vredespark een slinger met duizenden kraanvogels, die ze achterlaten aan de hekken van het park. Voor Rebecca leek het alsof je deze slingers ook kon kopen bij wijze van donatie.

 

Rebecca: "Dit museum stond helemaal in het teken van de atoombom. De rode bol duidt hier de precieze plek aan waar de eerste atoombom gevallen is. Er waren veel voorwerpen terug te vinden uit die tijd, zoals Japanse legeruniformen. Het was gek om te zien hoeveel er nog bewaard is gebleven na de ramp. Enkele stenen en bepaalde voorwerpen kon je zelfs aanraken, dat voelde toch een beetje onwennig."

 

Rebecca: "Op dit monument brandt dag en nacht een vlam. Deze vlam gaat pas uit als de laatste atoombom op aarde is verdwenen. Een mooie boodschap, om die hoop net in deze stad te koesteren." 

 

Rebecca: "Dit zijn weer die symbolische kraanvogels. Het verhaal over Sadako leeft echt onder de Japanners, iedereen kent het. Japanners maken vaak origami in hun vrije tijd, mijn Japanse zus kon ontzettend kleine kraanvogeltjes maken. Ik heb ook geoefend. Iets simpels lukt nog wel maar kraanvogels zijn nog te moeilijk!"

 

Rebecca: "De meeste mensen in Japan nemen het openbaar vervoer, zoals de bus, tram of trein. Het viel me meteen op dat de auto’s die daar rondrijden ofwel nogal oud zijn ofwel echt vreemd van vorm." (lacht)

 

Rebecca: "Lief hé! Ik had de indruk dat veel Japanners op de trein slapen. Ze zijn precies niet bang om bestolen te worden, dat gebeurt daar ook niet zo vaak. Ik denk omdat er zo een andere cultuur heerst, eentje die veel meer regels en respect afdwingt."


Deed je afgelopen zomer zelf een mooie reiservaring op en heb je daar een fotoreeks van? Stuur dan een mailtje naar onze redactie met je foto's en wat info. All new articles