CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Regisseur Kurt de Leijer over het maken van ‘LeFtO - In Transit’

Momenteel kan je gedurende zes weken op Canvas de langverwachte documentairereeks 'LeFtO - In Transit' van Kurt de Leijer volgen. Op premières in Brussel, Leuven en Gent werd de reeks gelanceerd met een muzikaal gevuld programma met artiesten uit de verschillende afleveringen van de reeks. Er vond zelfs een screening in Singapore plaats. Wij waren aanwezig in Ancienne Belgique in Brussel, hebben meegedanst en meegerapt met o.a. Zwangere Guy, Barney Artist, Le Motel en Romeo Elvis. Een babbel met Kurt en LeFtO mocht natuurlijk niet ontbreken!

tekst door Diana Davidova, foto's Canvas/Caviar


Dag Kurt. Hoe kwam je op het idee om een documentairereeks over LeFtO te maken?

Het is goed dat je het zo vraagt want het is best een lang verhaal. LeFtO en ik zijn al twintig jaar vrienden, soms zien we elkaar en dan weer een tijdje niet. Ik was een van die mensen die hem af en toe naar optredens bracht omdat hij zelf geen rijbewijs heeft. We zaten ook samen in een groep waarvan ik de MC was en hij de DJ. LeftO kwam na een tijd terug in Brussel wonen en het was in 2012 dat hij mij belde en vroeg of ik niet wilde meekomen naar ‘Rapper’s Delight’ (een urenlange StuBru radiouitzending samen met TLP). Toen we in de auto zaten kreeg hij een telefoon van A-trak die toen de DJ was van Kanye West. Ik vond het maf dat hij een telefoon kreeg van zo iemand en er zo casual en spontaan mee omging. Ik was op dat moment echt op zoek naar een onderwerp voor een documentaire en toen is het idee ontstaan om die rond LeFtO te draaien.
 

Ik wist al vrij snel dat ik geen gewone ‘Follow the DJ’ wou maken.

Hoe gebeurde de concrete invulling vanaf dat moment?

Ik wist al vrij snel dat ik geen gewone ‘Follow the DJ’ wou maken. LeFtO heeft ook een atypische levensstijl, in de zin dat hij niet drinkt en niet rookt en al jaren een vaste relatie heeft. Hij voldoet dus niet aan de stereotypen van een DJ. Overal waar hij komt, slaapt hij bij mensen thuis. Hoe meer ik daarover nadacht, hoe meer ik het gevoel had dat we daar echt iets mee moesten doen. Tijdens 'Rapper's Delight' hadden we daarover gepraat en besloten we om iets te maken over hoe underground muziek de mainstream muziek beïnvloedt.

We hadden al videomateriaal van tijdens Dour in 2012 en van bij LeFtO thuis het jaar daarop. Daarna hebben we een teaser ge-edit die bij Canvas en Gerrit Kerremans is terechtgekomen. We trokken naar NY, Chicago en LA om te filmen, maar er was nog steeds geen afgewerkt scenario. Bij onze terugkomst vroeg Canvas ons om in de plaats van een docu een volledige reeks te maken. Pas in maart 2016 kregen we groen licht om met de productie te starten. Officieel zijn we nu dus een jaar aan ‘In Transit’ bezig. 
 


In de reeks komen Brussel, Chicago, Seoel, London en LA aan bod. Waarom hebben jullie precies voor deze steden gekozen?

Voor mij en op productioneel vlak was het zeer belangrijk om te kiezen voor steden waar we op een netwerk konden rekenen. Het was een soort van spinnenweb van alle contacten van LeFtO. Voor LA hebben we veel naar Flying Lotus gemaild, maar die was moeilijk bereikbaar dus deden we uiteindelijk een beroep op andere contacten. Als tweede aspect kozen we voor zaken waar we ons goed bij voelden. Tokyo was heel lang in the running, maar het waren mensen van Seoel die zelf mailden naar ons en enorm enthousiast waren. Dan ga je daar natuurlijk makkelijker op in. Verder dachten we nog aan minder bekende steden zoals Beiroet en Kosovo, maar misschien is dat voor de toekomst, als er een vervolg komt.

Brussel is geen wereldstad in het rijtje, maar het is wel LeFtO zijn stad. In de laatste aflevering zit er veel meer over LeftO, maar ik ben er nog mee bezig, dus ik moet zien dat ik hier niet te veel vertel (lacht). Hij kon evengoed naar Amsterdam gaan, maar toch kiest hij voor Brussel omdat hij echt bezig is met wat er hier in België gebeurt. Hij doet dat echt omdat hij de kijkers Brihang wil tonen, of over LTGL of Zwangere Guy wil vertellen. 
 

Hoe groot is #teamlefto?

Megaklein! Dat is Bram (wijst naar Bram die net binnenkomt), hij is de contactpersoon tussen Caviar en Canvas. Hij is het meest betrokken bij alles wat er vanaf nu gaat gebeuren. Naast Bram is er Rien, verantwoordeljk voor line productie. Hij is diegene die alles vanaf het begin regelt. Verder is er nog Gilles, een researcher van 22 die zijn eerste echte job doet. Voordien hij heeft voor VICE Amsterdam gewerkt. LeFtO en ikzelf vervolledigen het team. Boven Rien staan er nog producers die het budget in de ogen houden en zo, maar in the field zijn we met die vijf mensen. Een cameraman, geluidsman, een monteur ... dus team LeFtO is eigenlijk minder dan tien mensen.  
 


Was je zelf ook aanwezig op elke locatie?

Ja, overal.
 

Je staat bekend om jouw urban freshness. Heeft je vroegere hobby als mc en je liefde voor bepaalde muziekgenres ertoe bijgedragen dat je deze weg bent ingeslagen als regisseur?

Dat zal wel ooit zo geweest zijn. (lacht) Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor muziek en ik heb gemc’d en gezongen, dus muziek was altijd aanwezig. Door mijn vrienden kwam ik vaak backstage en door de sfeer en alles wat daarbij komt kijken, vond ik dat altijd een heel boeiende wereld. Op een bepaald moment miste ik de muziekwereld, ‘In Transit’ was dus mijn manier om er opnieuw in terecht te komen. Ik heb lang in de reclamesector gewerkt en ik vond het logisch dat als ik iets helemaal anders ging doen, het zeker met muziek te maken zou hebben. Ik hoop dat 'In Transit' het begin van een nieuwe weg is. Er zijn nog andere ideëen, een LeFtO deel 2 misschien, maar ik wil vooral muziekdocumentaires blijven maken.

 

LeFtO joint het gesprek.

Welke impact verwachten jullie dat de serie zal hebben?

Kurt: Het is moeilijk in te schatten. Door de testvisies die we in Gent hebben gehad, heb ik de indruk dat het een veel breder publiek dan verwacht aanspreekt. 

LeFtO: Ik vind het cool dat het op Canvas kan. Het gaat niet zozeer om LeFtO, maar om de wereld waarin ik leef en werk. Je ziet wat ik zie. Ik denk dat het een leuk alternatief is voor andere documentaires die het meer hebben over grotere artiesten die al bekend zijn. Nu gaat het echt over bijna nichegenres, maar dat is ook een wereld die bestaat en het gaat ook niet enkel over de muziek. Het is met momenten socio-cultureel getint.

Kurt: Ik denk dat dat zo gegroeid is, wij wilden iets maken over muziek en uiteindelijk is het sociaal-maatschappelijk getint geworden. Ik ben wel benieuwd om het terug te zien over tien of twintig jaar. Er zitten verhalen in van mensen die op een scharnierpunt staan in hun carrière. We tonen een sfeer van mensen die hun passie voor muziek en wat ze doen delen. LeFtO cureert het verhaal. Zijn muzieksmaak is ook de lijn doorheen de afleveringen, zonder dat er daar iets redactioneels aan te pas komt.


 

Welke momenten zijn jullie het meest bijgebleven?

LeFtO: Voor mij zijn dat plaatsen als Skid Row in Los Angeles, een buurt met daklozen die camperen op straat. Die plek wordt steeds groter en groter, bijna een stad. Telkens als je erdoor rijdt, blijft het een shock.

Kurt: Ik heb niet echt één moment. Doordat we altijd met Lefto's vrienden optrekken, is het de verzameling van al die momenten wat mij het meest bijblijft. 

LeFtO: Misschien ook Phil Cohran, een man in de aflevering over Chicago die kosmologie heeft gestudeerd. Voor mij was dat meest emotionele moment: iemand van negentig jaar die uitlegde dat hij de eerste persoon in Chicago was die vingerafdrukken kon lezen en dat hij patronen van vingerafdrukken kon terugvinden in het heelal. Geschifte dingen vertelde hij! Dat is iets mafs, maar dat raakte mij gewoon. Maar hij vertelde echt wijze dingen over het leven.

 

Is er een boodschap die jullie zeker willen meedelen aan de kijkers?

LeFtO: Als de serie jullie inspireert, laat het u inspireren en doe er iets mee.

Kurt: Ik hoop dat het mensen goesting geeft, of inspireert. Of doet beseffen dat het - ongeacht je leeftijd - nooit te laat is om te doen wat je graag doet!

 

LeFtO - In Transit is elke zondag vanaf 26 maart te bekijken op Canvas. Bekijk hier aflevering 1 over Seoel. 

 All new articles