CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Fotograaf Viktor Van Hoof leerde Palestijnse jongeren skaten

Viktor Van Hoof studeert fotografie aan KASK in Gent en skate in zijn vrije tijd. Afgelopen zomer trok hij naar de Westelijke Jordaanoever voor het project SkatePal. Samen met zijn twee vrienden Jorre Logghe en Raoul Huysman trok hij naar dit bezette gebied, om er de lokale jeugd te leren skaten. Naast mooie herinneringen hield hij er ook een prachtige fotoreeks aan over, die zelfs al gepubliceerd werd door VICE. Wij vroegen hem naar het verhaal achter de beelden. Kijk en bewonder!

 

De Britse organisatie SkatePal werd opgericht door Charlie Davis, die in 2006 als vrijwilliger Engelse les gaf in Palestina. Hij merkte hoeveel kinderen nieuwsgierig rond hem verzamelden wanneer hij zich na zijn werkuren met zijn board door de straten begaf. Hij richtte de non-profit organisatie uiteindelijk op in 2012. Charlie en verschillende vrijwilligers keren nu regelmatig terug naar de Westelijke Jordaanoever om skateparken te bouwen, materiaal te brengen en lessen te geven. SkatePal draagt er enorm bij aan de ontwikkeling van de lokale jongeren en de lokale skatescene.  

 

Het Israëlisch-Palestijns conflict is een ingewikkelde situatie die al lange tijd aansleept. Waar het op neerkomt, is dat deze twee partijen vechten om hetzelfde grondgebied. Terwijl de ene gelooft dat dit hun beloofde land is, is de ander ervan overtuigd dat het land oorspronkelijk aan hen toebehoort. Het Israëlische leger hield (en houdt) de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook herhaaldelijk onder militaire controle. En dan zwijgen we nog over alle factoren die de vredesonderhandelingen bemoeilijken, zoals Hamas in de Gazastrook of de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

 

Viktor: Ik zag een half jaar geleden de documentaire Epicly Palestine’d over het inspirerende project SkatePal. Mijn oog viel meteen op een advertentie waarin ze op zoek gingen naar vrijwilligers. Samen met Raoul en Jorre heb ik onmiddellijk gereageerd. Iets later kregen we te horen dat we waren geselecteerd!

 

Viktor: Het skatepark in Asira Al-Shamaliya werd iets meer dan een jaar geleden gebouwd door vrijwilligers van SkatePal. In dit 700 vierkante meter grote park proberen we zoveel mogelijk kinderen de sport aan te leren. Plezier maken staat hierbij centraal.

 

Viktor: Dit is het mausoleum van Yasser Arafat in het dorpje Ramallah. Arafat was een belangrijke pro-Palestijnse figuur, die zich verzet heeft tegen de bezetting en onderdrukking.

 

Viktor: Meer dan de helft van alle Palestijnen die in de bezette gebieden wonen, is jonger dan 21. Culturele en sportieve activiteiten zijn echter praktisch onbestaand in de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Skateboarden helpt hen om hun stress en frustraties te ventileren.

 

Viktor: Deze skateramp is gebouwd door Mohammed Othman en vrijwilligers voor de jongeren in het dorp Qalqiliya. Om hier te geraken, moet je binnengaan langs een zoo en via een achterdeurtje naar buiten gaan. Toen ik aan iemand in het dorp vroeg waar de zoo zich bevond, antwoordde de man heel symbolisch: ‘Qalqiliya is een zoo op zich’. De Israëlische muur omringt het dorp volledig. 

 

Viktor: Deze foto nam ik op de top van een berg die neerkijkt op het dorp Nablus. Deze enorm levendige stad lag zo’n drie kilometer van het dorpje waarin we lesgaven en woonden. Op de berg zelf ligt een dorp van Samaritanen. Daar kon je gewoon alcohol kopen terwijl de rest van Palestina droog zit. Als je goed kijkt, zie je rechts op de foto een Israëlische militaire basis die over het landschap heerst.

 

Viktor: De Palestijnse bevolking is enorm gastvrij, ze hebben ons daar dus met open armen ontvangen. Natuurlijk hebben ze wel hun frustraties, maar die uiten ze eigenlijk alleen tegenover het Israëlische leger.
 

Viktor: Deze granaat is mogelijk een geluidsgranaat of flashgranaat. Ze ligt in een mand vol met sage (salie), een traditioneel kruid dat bij de thee wordt gevoegd.

 

Viktor: Ik raakte gefascineerd door het enthousiasme van de kinderen. Het is alsof ze met skateboarden eindelijk iets hebben gevonden om naartoe te streven, iets wat hen uit de dagelijkse sleur haalt en waarmee ze gemotiveerd bezig kunnen blijven.

 

Viktor: Met geweld zijn wij in Palestina nooit geconfronteerd geweest. We hebben ons er ook nooit onveilig gevoeld. Soms zijn er wel spanningen voelbaar, maar dat komt meestal door het leger.

 

Viktor: Hier zijn geen skateshops. Al het materiaal dat we van thuis meebrengen, wordt veilig opgeborgen in een container. Wanneer de lessen beginnen, lopen horden kindjes enthousiast naar de deur om zo snel mogelijk een board te bemachtigen.

 

Viktor: Zonder skaten, zou ik minder zijn dan wat ik nu ben. Het heeft me door de jaren heen enorm veel geholpen. Je kan je zinnen op iets zetten en even aan de rest van de wereld ontsnappen. Jezelf beter leren kennen, leren omgaan met angst en je zelfvertrouwen, zelfbeheersing en doorzettingsvermogen versterken. Dat is wat de jongeren in Palestina nodig hebben. Daarmee dat het ook zo'n succes is!

 

Viktor: Er zijn trouwens ook veel vrouwelijke skaters te vinden in het skatepark van Asira Al-Shamaliya.

 

Viktor: Deze olijfbomen zijn een belangrijk product voor de Palestijnen. Ze staan symbool voor vrede en leven.
 

 

Voel je al dingen kriebelen? Ook jij kan iets betekenen in dit mooie verhaal. SkatePal is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers en middelen om hun werking draaiende te houden. Je kan je aanmelden om naar Palestina te trekken, of je kan financieel helpen door geld of misschien wel een heleboel skatespullen te doneren. Stuur een mailtje naar info@skatepal.co.uk of kijk eens op de site.All new articles