CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Relaas x Enchanté: een Gentse verhalenavond voor en door kansarmen

Een kop koffie, een fris glas cola of gezellig uit eten gaan; het lijken evidenties, maar zijn dat bijlange niet voor iedereen. In Vlaanderen zijn er heel wat mensen die niet kunnen delen in onze comforten zoals knusse koffiebars en hippe restaurants. De twee Gentse non-profit organisaties Relaas en Enchanté slaan de handen in elkaar om mensen die er nood aan hebben bij te staan.

De twee organisaties willen hen de kans bieden om gehoord en gezien te worden. Ze organiseren een unieke verhalenavond waarin er ervaringen worden uitgewisseld en samen wordt gegeten, zo reageren ze op deze weggedoken armoede. Kom op 25 juni verhalen luisteren en steun Enchanté en de té grote groep kansarmen. Place to be? Koffie- en eethuis Kaffie is Kaffie in Gentbrugge.

Enchanté werd door de Gentenaars verkozen als één van de winnaars voor het Burgerbudget

Enchanté is een netwerk van kleine Gentse handelaars die met bescheiden bijdragen van klanten hun diensten aanbieden aan iedereen die er nood aan heeft. Misschien heb je het initiatief al zien opduiken in het Gentse: voor enkele euro's kan je bijvoorbeeld in de Vooruit een 'uitgestelde koffie' kopen voor iemand die dat zelf niet kan. Enchanté reikt nog hoger en verder door alle kansarmen een maaltijd, een knipbeurt, of een rustplekplek aan te bieden.

Geïnspireerd door het Parijse project 'Le Carillon', besloten de gedreven geesten achter Enchanté een eigen solidaire vereniging op te richten. In 2017, na een uitgebreid stadspanel en een stemming onder meer dan 15.000 Gentenaars, werd Enchanté één van de winnaars van het Burgerbudget. Sindsdien werkt de vzw ook samen met de sociale diensten van Gent, zoals het OCMW en burgerbeweging Hart boven Hard, om de sociale banden tussen Gentenaars te versterken.

Om verder te groeien en meer mensen te kunnen ondersteunen werkt Enchanté in juni samen met Relaas. Een groeiende groep podcasters die geloven dat iedereen een boeiend, ontroerend of verrassend verhaal te vertellen heeft. In verschillende sessies leiden zij hun toekomstige sprekers op tot echte storytellers. Op maandelijkse vertelavonden geeft Relaas altijd opnieuw het woord aan vier nieuwe vertellers van diverse afkomst. Deze gewone mensen vertellen stuk voor stuk buitengewone, maar waargebeurde verhalen uit hun eigen leven. De verhalen worden bovendien live opgenomen, zodat iedereen ze achteraf gewoon via de podcast van Relaas kan beluisteren.

Met deze verhalenavond willen Relaas en Enchanté de vanzelfsprekendheid van onze luxes doorbreken door de organisatie van een origineel 3-gangendiner. Met een ticket aan basistarief koop je niet enkel een maaltijd voor jezelf; je doneert een deel van de som aan Enchanté. Naast het basistarief kan je met een vrijwillige donatie de organisatie van Enchanté extra ondersteunen.

Tussen de verschillende gangen door vertellen vier sprekers ter plekke een persoonlijk, waargebeurd verhaal dat draait rond kansarmoede. Eén voor één zijn dit personen voor wie sociale uitsluiting hen nauw aan het hart ligt. Sommigen hebben het zien gebeuren, anderen hebben het zélf meegemaakt. Van sociaal werkers en psychologen tot daklozen en muzikanten; de verschillende sprekers schijnen elk hun eigen individuele licht op het thema van de avond. De maaltijd wordt een luxe, het kopje koffie na het dessert een geschenk, het dak boven je hoofd een wonder.

Wil je een goed doel steunen en ontroerd worden door echte verhalen van echte mensen? Ga dan naar de Facebook pagina van Relaas x Enchanté en koop je tickets. Hiermee reserveer je niet enkel een plaatsje aan de tafel van Relaas en Enchanté, maar doneer jij ook geld aan Enchanté!All new articles