CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Rijk en depressief: KSI stopt met YouTube (en hij is niet de laatste)

De YouTube-community staat op zijn achterste poten. KSI, één van de succesvolste gamers van het platform, verkeert namelijk in een heuse existentiële crisis. En zoals dat dan hoort in 2017, is zo’n zenuwinzinking live te volgen op Snapchat en Twitter. Gluurt u mee?

KSIOlajideBT (né Olajide William Olatunji) is een 23-jarige Britse YouTube-ster die als één van de eerste het idee kreeg om zichzelf te filmen tijdens zijn gamesessies. Jaren geleden was dat concept nieuw en marginaal, vandaag is het compleet uitgemolken, want YouTube staat bol van 14-jarige kereltjes die met beperkt camerawerk en talent ‘de nieuwe KSI’ willen worden. KSI worden is hét doel, de ultieme droom. Deze jongens vallen in zwijm wanneer ze KSI spotten op één of andere conferentie. Beatlemania, voor en door nerds.

KSI is groot. Héél groot. Bij YouTube-giganten als Pewdiepie en KSI is het altijd gissen naar de net worth, maar val niet achterover van cijfers met zes nullen erachter. Zeven nullen, dat kan ook. En aangezien de video’s die ze maken in principe tot in de eeuwigheid online blijven staan, blijft de teller ook lopen. Of je het nu fijn vindt of niet, dit zijn de wereldsterren van vandaag. Vergeet dus Britney Spears: de paparazzi van 2017 staan in de achtertuinen van nerds met een grote bek en montageskills.
 

Rijk en depressief

Deze jongens lijken zelfs meer op Britney Spears dan je zou denken. Als wereldsterren staan ze onder immense druk. Ze mogen dat niet zeggen, want ze verdienen verschillende auto’s per dag, maar hun leven is loodzwaar. Er is voortdurend dwang van sponsors, van YouTube, van miljoenen fans, om kwaliteitsvolle video’s af te leveren, en dat op dagelijkse basis. Nu en dan flappen de sterren eruit dat hun leven geen ponykamp is, wat telkens tot extreem hevige tegenreacties leidt: ”luierik, je verdient er genoeg geld mee.” Maar betekent een eivolle bankrekening meteen ook dat je werk niet zwaar is? Mag je niet klagen wanneer die burn-out je bij de arm naar beneden begint te trekken, gewoon omdat je stinkend rijk bent?
 


Blijkbaar niet. De haat tegenover KSI, zelfs onder zijn eigen video’s, is wansmakelijk. Zeker toen KSI begon te rappen, was het hek van de dam. Het is vreemd hoe een publiek figuur in tijden van sociale media, waar je zelfs met je eigen profiel openbaar reageert, zo’n pispaal kan worden. Alsof alles ineens kan en mag gezegd worden, alsof alle regels van fatsoen niet meer gelden, gewoon omdat iemand beroemd is en je in je boxershort achter een beeldscherm zit.
 

Existentiële Twittercrisis

Nu is het dus gebeurd. KSI is ingestort. Of wat zeggen we: Olajide William Olatunji is ingestort. De jongeman wil van ‘KSI’, zijn alter ego, niets meer weten. Het begon in november, toen Olajide zich op zijn Snapchat Story huilend afvroeg waarom mensen niet eens wat meer van elkaar konden houden. Hij richtte zich tot zijn haters, vroeg zich af waarom mensen toch zo klote konden zijn. En waar KSI vroeger dagelijks video’s postte, nam de uploadfrequentie stelselmatig af. Zijn kanaal doofde uit.

Olajide ging de voorbije weken in complete Kanye West-modus op Twitter, en tikte zijn revelaties en existentiële crises de wereld in, wellicht huilend op zijn bed, denkend aan de toekomst en aan één of andere God. Zijn laatste tweet, op 6 maart, luidde ‘gone’. Nadien verwijderde hij al zijn voorgaande tweets, en veranderde hij zijn beschrijving naar ‘learning’. Geen goedkoop grapje.

 

 

Meer nog: een peperduur grapje. Olajide hakte de afgelopen weken met de botte bijl door zijn YouTube-account. Hij verwijderde honderden video’s, posts met miljoenen views die dagelijks nog duizenden euro’s garandeerden.

What’s next? Gaat Olajide zich à la Britney Spears kaal scheren? Zelfmoord plegen in bad? Of is het een dure stunt? In zijn enige interview na de existentiële ommezwaai, doet KSI het uit de doeken. “I’m transforming as a human being”, klinkt het ietwat hautain. Olajide heeft het gevoel dat hij als KSI een clown is, dat KSI, vroeger gewoon zijn stage name, een personage geworden is dat niets meer te maken heeft met Olajide zelf. Hij speelt een rol waar jong en oud bovendien op mogen schelden zoveel ze willen, en dat is slopend. Dus hij stopt. KSI bestaat niet meer. “This is who I really am”, wordt dat. 
 

Exit Pewdiepie?

“I just kinda want to do my own thing now”, zegt Olajide. Wat zeker is: geen filmpjes waarin hij schreeuwt tijdens een potje FIFA. Wat onzeker is: al de rest. Olajide heeft geen flauw idee wie hij is, wat hij gaat doen, of hij überhaupt wel een publiek figuur wil zijn. De man wil nadenken, en gelijk heeft hij. Wij durven alvast te wedden dat een zekere Felix Kjellberg, stinkend rijk en u welbekend als Pewdiepie, nieuwsgierig mee kijkt.

Britney Spears was destijds ook niet de uitzondering, maar de regel. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
All new articles