CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Robbert Vanderzande van HUISKAMER over het jeugdleven in Hasselt en Genk

Robbert Vanderzande is student muziekmanagement, heeft een succesvolle stage bij Radio 1 afgerond en heeft al verschillende evenementen in Café Café en Forty Five in Hasselt georganiseerd. Nu is hij voornamelijk bezig met zijn project "Huiskamer" in Genk. Wij stelden hem enkele vragen over zijn projecten, maar ook over het jeugdleven in Hasselt en Genk. Dit stuk maakt deel uit van onze reeks verhalen rond inspirerende jongeren die een verschil proberen maken in hun stad.

Artikel door Arno Vermeulen


Jij organiseert ‘Huiskamer’, wat is juist de opzet van het project?

Met Huiskamer willen we op regelmatige basis Genkse jongeren samenbrengen in een intieme en huiselijke sfeer. Concreet betekent dat gezellig feesten met aandacht voor toegankelijkheid, beleving en kwaliteit. Er was ook een grote vraag naar nightlife in Genk en wij wouden daar een antwoord op bieden.

De huiselijke sfeer van "Huiskamer"

Huiskamer vindt plaats in Genk. Hoe is het om iets te organiseren in Genk in vergelijking met in Hasselt?

Ik heb soms het gevoel dat er in Hasselt nog niet de volledige ondersteuning is om als jongere een idee in de realiteit te brengen. Ik vind het natuurlijk wel heel indrukwekkend wat voor een projecten de stad Hasselt al op poten heeft gezet voor de jeugd. Er mag volgens mij gewoon nog meer ingepikt worden op wat er nu al speelt in Hasselt en op hoe die projecten betrokken kunnen worden. Verder moet er volgens mij ook gekeken worden naar hoe we andere jongeren kunnen overtuigen van het potentieel van de stad Hasselt.

Wat zou er verder nog beter kunnen in Hasselt?

Er komen alsmaar meer faculteiten van de universiteiten naar de binnenstad van Hasselt, ik zou dit graag zien samengaan met meer beleving voor studenten. Natuurlijk kan je zeggen "ze kunnen iets organiseren in Forty Five of in Café Café", maar ik vind het belangrijk dat jongeren een eigen thuis krijgen in het centrum. Ik zou dan ook graag een ruimte beschikbaar gesteld zien worden voor en door de Hasseltse jeugd.

Ik denk aan een unieke plaats, die nog niet gebruikt is geweest en waar een creatieve invulling mogelijk is. Zoals de site aan het water, bijvoorbeeld, waar nu allemaal mooie gebouwen staan. Heel veel mensen spreken over de gelatinefabriek als het gaat over ‘coole’ plaatsen, of het oud gerechtsgebouw. Zo een plek voor de jeugd, dat zou ik fantastisch vinden. Er is nu wel een groei van verschillende woonprojecten voor Hasseltse studenten, maar ik zie dit nog niet in verhouding met het ontspanningsaanbod voor deze doelgroep. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat de jeugd in Hasselt zelf onderneemt. Iets dat vroeger wél meer in Hasselt en in Limburg gedaan werd.

Robbert Vanderzande over het jeugdleven in Hasselt
Robbert Vanderzande, student muziekmanagement en hongerig naar verandering

Ja, vroeger had je nog concepten zoals Multivision, Roxy, M&T,… Maar dat is wat verwaterd.

Ja, na de stopzetting van de Forty Five Thursdays, merkte je ook een alsmaar grotere schaarste aan nightlife voor de Hasseltse studenten. Het uitgaansleven moet volgens mij onafhankelijker worden, zodat jongeren zelf meer inspraak hebben op de beleving in de stad. Daarnaast vind ik het ook wel een moeilijke discussie, want je moet ook geen Diepenbeek 2.0. naar het centrum halen.

Hoe zie je de rol van de jeugddienst daar dan in?

Ik denk dat het belangrijkste nu is dat de stad Hasselt ruimte creëert. Studenten moet je ook binnen het centrum verwelkomen. Dat er door de straten eens wat studenten lopen, dat hoort gewoon in een stad. Ik lees ook regelmatig dat er veel leegstand is in de binnenstad. Er zijn veel andere steden die al een voorbeeld hebben gegeven om hier een creatieve invulling aan te geven. Ik hoop dat Hasselt hierin volgt.

Je bent van Hasselt, maar organiseert dingen in Genk. Hoe komt dat?

In Genk heb je een jeugdhuis in het centrum, dat wij gewoon gratis kunnen afhuren. Als student neem je niet graag al te veel risico op financieel vlak. Daarnaast had ik ook een grote vriendengroep in Genk. Het project 'Huiskamer' is vooral een succes geworden door het potentieel dat Genk al bood en de ondersteuning die wij hebben gekregen. De jeugddienst van Genk heeft altijd voor ons klaargestaan.

We kregen altijd hulp met alle vragen en konden op hun steun rekenen. Na een tijd waren we als het ware kind aan huis bij de jeugddienst. Het verschil met sommige andere steden is dat Genk niet alleen bezig is met eigen projecten; ze ondersteunen ook getalenteerde Genkse jongeren en laten hen participeren aan hun projecten.

Dus je vond dat er in Genk te veel mensen waren die je kende, die niets hadden om te doen?

Ja inderdaad. Genk telt bijna zoveel inwoners als Hasselt en daar werd nauwelijks iets mee gedaan. Daardoor hing er een cliché beeld à la "In Genk moet je niets proberen, want dat lukt daar toch niet". Wij wouden dan ook de confrontatie met de Genkse jeugd aangaan en ze uitdagen om dat cliché beeld even achterwege te laten. Genk een concept brengen dat evengoed in Brussel of Antwerpen zou kunnen plaatsvinden. Vanaf de eerste editie was dit een schot in de roos. Momenteel zitten we reeds aan meer dan 10 edities met bezoekers vanuit heel Limburg.

Was het altijd al het idee om het concept in Genk te doen?

Ja, we wilden in Genk blijven, omdat Genk uiteindelijk óns verhaal blijft. Voor die beslissing hebben we dan ook veel respect gekregen. Nu, we sluiten éénmalige verhuizingen naar andere steden wel niet uit. Ik heb vastgesteld – en dat is een grote les die ik heb geleerd – dat de jeugd in Limburg bereid is om afstand af te leggen. Als je zorgt dat je een overtuigend concept hebt, komen ze van alle uithoeken naar jouw evenement.

Geïnteresseerd in meer visies over het jeugdbeleid in Hasselt? Check ook ons interview met Sander Thys van PUSH Hasselt.All new articles