CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Salamanca in 5 street art works

We zijn al langs onze hoofdstad gepasseerd en ook het zonnige Turijn hebben we al gehad. Nu is het tijd voor de volgende halte op onze Europese street art tour. We blijven nog even in het zonnige zuiden en trekken naar Salamanca in Spanje. Daar ontdekken we de Galeria Urbana, een project opgestart door vrouwelijk kunstenaarsduo Lemarte in samenwerking met de associatie ZOES. Zij vonden dat zowel jonge kunstenaars als gevestigde waarden de kans moesten krijgen om hun werk tentoon te stellen. In el Barrio del Oeste worden garagepoorten, straathoeken en appartementsblokken gebruikt als canvassen voor kleurrijke verwezenlijkingen. Wij pikten er onze 5 favoriete werken uit.

Tekst: Sandy Demandt, foto's: Galeria Urbana Salamanca
 


Manolo Gutiérrez

Op een van de straathoeken van het westelijke deel van Salamanca waakt La Diosa Ciudadana, letterlijk te vertalen als 'de godin van de burgers', over de vrede en rust. De metershoge godin werd uitgewerkt door de Salamantino Manolo Gutiérrez en is een van dé symbolen van deze buurt.

 


H101

De Spanjaard H101, of hachecientouno, heeft slechts één doel voor ogen bij het maken van zijn kunst, mensen gelukkig maken. En dat lukt hem aardig met zijn kleurrijke abstracte fantasieën. In Utopia krijgen we zijn versie van de ideale wereld te zien. Die wereld is er eentje vol felle kleuren en speelsheid. Laat dat nu net zijn waar de Galeria Urbana voor staat.

 


El Dimitry

Een uitgestrekte muur van 35 meter lang lag er enkele jaren geleden nogal kaal en saai bij in de openluchtgalerij. In augustus 2015 kwam daar verandering in en kwam El Dimitry, die in het gewone leven Diego Nestar Rosales heet, langs met een lading spuitbussen en verfborstels. Hij vond dat Salamanca een beetje meer natuur nodig had en voorzag zijn canvas van een dosis bloemen, vogels en zelfs een olifant. Net zoals zijn vrouwelijke hoofdpersonage willen wij wel eens een dutje doen in zijn Paisaje con agujero al Oeste.

 


Bosoletti

De werken van de Argentijn Francisco Bosoletti zijn delicaat, poëtisch en hebben iets mysterieus. Zijn realistische personages verstrengeld in een elegante bloemenmassa zijn een aanklacht tegen onze verstikkende kapitalistische samenleving. Zijn La Charra zet ons aan het denken en geeft het gevaar achter de mooi voorgestelde maatschappij indirect weer.

 


Milu Correch

Op jonge leeftijd was Milu Correch geboeid door de vele kunstwerken in haar thuisstad Buenos Aires in Argentinië. De inspiratie voor haar eigen werk haalt ze vooral uit films, literatuur en stripboeken. Iets wat we duidelijk kunnen zien aan haar werk in de Galeria Urbana. Haar kijk op Pinokkios vader Geppetto prijkt op een gigantische muur en torent trots boven de omliggende gebouwen uit.
 

Voor een virtuele tour door het westelijke deel van Salamanca kan je terecht op de website van Galeria Urbana. Als je van plan bent je vakantie te boeken naar het zonnige stadje raden wij je aan om de mobiele app te installeren. Een mondje Spaans verstaan is hierbij wel een must.All new articles