CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Samoerai: “Op rapbattles komt de hele scene samen”

Hij stond mee aan de wieg van Phatmark Collective, rockt de mic bij Jay&Ess en Grafgravers, bracht met ‘Up Zoek No De Verloorn Tied’ onlangs een nieuw solo-album uit, is de bezieler van de rapbattle De Bestn Vant Westn en zetelt binnenkort als jurylid bij Red Bull Bekvechten. Meer dan voldoende redenen dus om even samen te zitten met de meest productieve West-Vlaamse mc van het moment. In zijn vertrouwde werkplekke uiteraard; de kelder van zijn appartement in Gent. ‘Boeshido’, zoals dat dan heet volgens de Samoerai-code.

Tekst: Wouter Verheecke, foto's: Lowie Clapéron
 

Je rapt, maakt beats, organiseert … Maar is de rapper beginnen te producen, of ging het andersom bij jou?

“Ik ben in essentie zeker een schrijver. Ik pen overigens niet alleen rapteksten neer, maar ook gedichten en novelles. In 1999 nam ik mijn eerste raps op en mijn eerste optreden volgde in 2003. Dat was ineens in het voorprogramma van ’t Hof van Commerce op de Paulusfeesten in Oostende, doordat ik toen een rapwedstrijd had gewonnen. In die tijd ben ik ook beginnen te experimenteren met Fruity Loops, omdat ik me niet ten volle kon vinden in de beats van anderen. Zoveel jaren later ben ik blijven producen en ondertussen waagde ik ook mijn kans als freestyle- en als battle-mc. Met ‘De Bestn Vant Westn’ wou ik zelf een platform creëren voor aanstormend talent uit mijn provincie. De vierde editie is net achter de rug, met Siebrand als verdiende winnaar.”

 

Op je nieuwe cd ben je nostalgisch over je eigen tienerjaren. Zo heb je het onder meer over Skillz, LeFtO, 9000 Sessies en de artiesten die je zag op afterparties. Heb je het gevoel dat jij nu zelf een rolmodel bent voor de jonge gasten van nu?

“Goh, ik doe gewoon mijn ding hoor. Ik ben er mij zeker van bewust dat ‘De Bestn Vant Westn’ wel enig belang heeft in de huidige scene. Maar hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor ‘Harde Velden’ van Siebrand, of voor ‘De Stroate’ van MC Equal; de hiphopacademie die hij in Kortrijk uit de grond stampte. Dergelijke initiatieven zijn nodig om de instroom gaande te houden en daarom reageer ik ook graag op de video’s in de Facebookgroep Westvlamsche hiphop, waar ik ook anderen wil inspireren. We moeten elkaar het licht in elkaars ogen gunnen, vind ik, in plaats van jaloers te zijn op elkaars flows. Wellicht kan een beginnende mc die feedback en benaderbaarheid van mij wel appreciëren, ja. Als ik daarmee gasten als Broes (15) of Low G (19) kan overtuigen om naar buiten te komen, heb ik het zeker bij het juiste eind en is die moeite niet voor niks geweest.”

 

 

Wat vind jij zelf zo bijzonder aan battles?

“Het klinkt waarschijnlijk wat paradoxaal, maar ik heb altijd al gevonden dat battles ons verenigen. Op Skillz, Polemo of Xwood bestonden er ineens geen postcodes meer. Ik stond er als West-Vlaming naast Antwerpse en Limburgse mc’s, en iedereen had respect voor elkaars dialect. Wat ons verdeelde werd er geminimaliseerd en we focusten ons op wat ons samenbracht. Voor mij is zo’n battle echt brood en spelen, want ik kick op woordspelingen en metaforen. Mijn literaire sterkte was in mijn kinderjaren zelfs mijn verdedigingsmechanisme. Als ik iets grappigs zei, lieten ze mij met rust. (lacht) Maar hoe vet een bar ook is, ze moet wel real zijn. Ik voel het zo wanneer iets voorgeschreven is, dus dat straf ik wel af als jurylid.”

 

Waar let jij nog zoal op, tijdens zo’n battle?

“De podiumprésence van de deelnemers vind ik ook heel belangrijk, hoewel ik daar zelf nog maar een paar jaren geleden aan ben beginnen te werken, dankzij mijn homie Jaja van Jay&Ess. Voor alle duidelijkheid: ik rap in de eerste plaats voor mezelf hoor. Stuur me naar een onbewoond eiland en ik begin te rappen, dus dat doe ik niet omdat iemand het zou horen. Toch sta ik heel graag op een podium; vooral in groep dan, voor dat groepsgevoel. Maar je moet ook in je eentje je mannetje kunnen staan, zeker als battle-mc. Een battle is een momentopname en als je het moment kan pakken met je flow, je delivery én je présence, dan ben je in mijn ogen een echte artiest.”

 

 

Wat verwacht jij van ‘Red Bull Bekvechten’?

“Niet zo heel veel in het eerste jaar, precies omdat het de eerste keer is. Ik weet uit eigen ervaring dat zoiets moet groeien. Ik ben sowieso wel heel tevreden dat het er komt. Het is een breed platform; niet ‘De Bestn Vant Westn’ maar ‘De Vetstn Van Vloanderen’. (lacht) De tagline ‘Alleen de beste mc’s durven te freestylen’ vond ik wel wat ongelukkig gekozen. Zo gaan de beginners zich immers niet willen inschrijven, terwijl die beste mc’s natuurlijk niet willen afgaan en dus ook een afwachtende houding zullen aannemen. Zo schrik je dus je doelgroep op voorhand wat af, vreesde ik. Al wakkert het nu ook wel mijn nieuwsgierigheid aan...”

 

Voorspel eens. Wie wint er?

“Ik ken niet alle deelnemers even goed. Sommigen ken ik alleen van hun inschrijvingsvideo’s, dus da’s wat kort om er een oordeel over te vellen en bovendien waren het niet allemaal freestyles. Ik weet wel dat T-Loc een hele goeie freestyle-mc is. Als hij scherp staat, maakt hij zeker een grote kans op de overwinning. Ik zou dus mijn geld op hem inzetten, maar als jurylid moet ik natuurlijk neutraal zijn.” (lacht)  

 

 

Samoerai is op 3 november een van de juryleden op Red Bull Bekvechten. Op 21 december verzorgt hij met een soloshow het voorprogramma van Brihang in De Kreun in Kortrijk. Zijn nieuwe cd ‘Up Zoek No De Verloorn Tied’ is te beluisteren op Spotify.All new articles