CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Scepto dropt zijn debuutclip: “Al rappend kan ik veel kwijt”

Rapper en Sint-Niklazenaar Scepto viel eind 2015 vanuit het niets de Vlaamse hiphopwereld binnen met zijn allereerste nummer 'Ongezien', dat hij al meteen live bij MNM mocht gaan brengen. Een dik half jaar na zijn Chase Exclusive 'Hofnar' heeft hij een hoop nieuw materiaal, een liveshow en brengt hij nu ook zijn eerste videoclip. Redenen genoeg om hem eens goed uit te horen!
 Het verhaal over hoe je begon met rappen is vrij bijzonder. 

Dat klopt. In 2013 is mijn beste vriend overleden. Ik ben toen prozaïsche teksten beginnen te schrijven om dat verlies te verwerken, niet met de bedoeling om die ooit op muziek te zetten. In mijn vriendengroep werd er op een zatte avond af en toe wel eens gefreestyled op beats. Mijn maten spoorden me aan om het ook eens te proberen, en ik heb toen ergens eind 2015 een fragment over mijn vriend gerapt. Die tekst was niet op een beat geschreven, dus het klonk niet 100% fantastisch, maar mijn vrienden drongen aan dat ik er toch iets mee zou doen.

Toen heb ik samen met mijn maat, die zelf ook rapt onder de naam Flakes, een microfoon en de rest van de nodige gear gekocht. Ik heb dan een fragment van een tekst aangepast op een beat, opgenomen en het opgestuurd naar MNM. 3 dagen later stond ik in de MNM-studio, met mijn uitgeprinte tekst en de daver op het lijf. De tekst van het nummer werkte ik de avond ervoor af, mijn artiestennaam werd bij wijze van spreken op de trip naar de studio bedacht. Het was allemaal zo last minute, maar het is allemaal perfect verlopen. Het was een geweldige ervaring.
 

De tweede track die je naar buiten bracht was de Chase exclusive ‘Hofnar'. Hoe is dat nummer tot stand gekomen?

De beat van 'Hofnar' had ik op een vrijdagnacht gehoord op de Soundcloudpagina van de West-Vlaamse producer Baadaaaassvibes. Hij had een korte versie van de beat staan. Het was 2-3 uur 's morgens toen, en ik ben er meteen op beginnen schrijven. Die vibe sprak me gewoon echt aan. Ik heb hem dan ook gecontacteerd via Soundcloud met de boodschap dat ik iets met die beat wou doen. De tekst was ook grotendeels af na die nacht. Er kwam niet meteen een antwoord, maar enkele dagen later had ik wel al een volledige tekst erop geschreven.

Uiteindelijk verscheen de track voor ik iets van hem had vernomen. Ik vond dat achteraf niet zo nice van mezelf, en Baadaaaassvibes zelf ook niet, maar we hebben dat vrij snel uitgepraat, de plooien zijn gladgestreken. Gelukkig, want ik had niet meteen zin om na nog geen half jaar rappen al beef te hebben (lacht). Ik ben trouwens erg blij dat Chase me die kans gegeven heeft. "Hofnar" was pas het tweede nummer dat ik ooit maakte, en bij Chase waren ze meteen erg enthousiast over de track. Dat heeft me toch weer een boost gegeven.Naar welke Vlaamse hiphopartiesten kijk je op?

Ik luisterde wel al een tijd naar Nederlandse hiphop voor ik zelf begon met rappen, maar veel Vlaamse artiesten kende ik nog niet. Tijdens pre-drinks op kot in Gent zette een vriend wel eens Vlaamse hiphopartiesten op, zoals Pepe en Seba & Karma. Zo ben ik zelf meer en meer Vlaamse rap beginnen opzoeken. De jongens van SG Records vind ik allemaal top, vooral Bird. Buitenlandse artiesten waar ik vaak naar luister zijn bijvoorbeeld Stormzy, Hopsin en Mac Miller.


Zijn er bepaalde artiesten die je inspireren bij het schrijven?

Ik laat me niet zozeer inspireren door andere artiesten. Als ik een bepaalde beat hoor start dat proces vanzelf, al hangt het natuurlijk ook af van de mood waarin ik me op dat moment bevind. Flakes komt geregeld langs tijdens het weekend met een fles wodka, en zo wordt de basis van veel nummers meteen gelegd (lacht).
 

Je teksten zijn soms heel persoonlijk. Ben je bij familie en vrienden ook zo openhartig?

Nee, daar heb ik echt wel een beat voor nodig. Face to face met vrienden of familie praat ik heel moeilijk over emoties, maar al rappend kan ik dat allemaal kwijt. In “Diamant”, heb ik het onder andere over wat mijn gezin voor mij betekent. Het is voor mij gemakkelijker om hen dat in een nummer te zeggen. Zo toon ik ook meteen dat iedereen het mag weten. Ik denk dat ze dat ook heel erg appreciëren in mij.
 

Wat zijn je ambities met je nieuwe release?

Shows shows shows, dat is het plan voor de komende maanden. Ik heb wel al een paar keer opgetreden en heb nu nog enkele shows gepland, waaronder een show met K1D in Sint-Niklaas op 20 mei. Na mijn passage op MNM kreeg ik trouwens mijn eerste boekingsaanvragen, die ik allemaal moest afwijzen. Dat was vervelend, vooral de reden waarom. "Sorry, ik kan nog niet op jouw evenement optreden aangezien ik maar 1 nummer heb".

Ik heb het laatste jaar aan nieuw materiaal gewerkt, dus nu kan het wel. In de ogen van een publiek kijken terwijl je zelfgeschreven teksten rapt, dat is een bijzondere ervaring. Mijn ambities op lange termijn… Ik zie wel waar ik geraak. Als je aan zoiets begint droom je altijd wel om ver te geraken, maar ik wil mezelf niet te hard vastpinnen op grote doelen.All new articles