CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Sem Phi & Mel Ross: “Andere koppels gaan samen eten, wij treden samen op”

De underground stage van Putrock stond op de tweede dag barstenvol hiphop. Het startschot werd gegeven door Sem Phi en Mel Ross, beiden lid van het hiphopcollectief AMN. (onlangs nog te zien in onze Chase Verses!) Sem Phi brengt binnenkort zijn eerste soloalbum uit, maar kiest toch voor Mel Ross als zijn trouwe sidekick op het podium. Geen wonder als je weet dat de twee ook naast het podium een duo vormen. Wij zaten na hun optreden bij het hiphopkoppel op de sofa voor een kleine babbel. 

Tekst door Melissa Awouters en foto's door Sacha Claes
 


 

Sem Phi, jij staat voor de derde keer op Putrock. Hoe heb jij het festival zien evolueren?

Sem Phi: Het is zelfs de vierde keer dat AMN onrechtstreeks deelneemt aan Putrock. Vier jaar geleden werd DMX via ons geboekt, drie jaar geleden stond ik hier met AKS, twee jaar geleden met AMN zelf en dit jaar staan Mel en ik hier met mijn soloproject. De sound en het festival zijn altijd de moeite geweest waardoor we altijd met plezier zijn gekomen. De underground stage is een heel coole locatie! Elk jaar lijkt het festival toch meer volk te lokken.

 

We zijn niet meteen mensen die diep in the industry zitten, noem ons maar buitenbeentjes

 

Onlangs kwamen jullie met AMN langs in onze Chase Verses. Hoe was dat?

Sem Phi: Dat was heel tof om te doen! We zijn niet meteen mensen die diep in the industry zitten, noem ons maar buitenbeentjes. Het is leuk dat een platform zoals Chase nog altijd oog heeft voor artiesten die niet onder een label getekend staan. Het was een blessing om die uitnodiging te krijgen en de respons was ook nog redelijk groot!

Mel Ross: Ja… (tegen Sem) Gij steekt zo lange monologen af dat gij basically alles zegt wat er te zeggen valt. Inderdaad, het was heel tof en de reacties waren veel positiever dan ik had durven hopen.

Sem Phi: Het was een beetje een first coming out.

 

Je noemt jezelf buitenbeentjes omdat jullie niet onder een label getekend zijn. Waarom hebben jullie die keuze dan ooit gemaakt?

Sem Phi:  Dat was in het begin niet echt een bewuste keuze. Toen ik begon met rappen was het echt nog wel hustlen en hard zoeken naar een plek om op te nemen. We waren nog niet echt bezig met labels en dat gedoe. Toen AMN samenkwam, bleek dat enorm goed te marcheren uit zichzelf. We gaan zien hoe ver we daar mee geraken, maar samenwerken met een label is zeker niet uitgesloten. MC, Maarten Claes, heeft een enorm netwerk dat ons aan bepaalde boekingen helpt. Daardoor krijgen we misschien wel iets meer kansen, maar het is aan ons om te bewijzen dat we dat waard zijn. Tot nu toe hebben we dat altijd gedaan en ik denk dat we daardoor zonder ondersteuning of een grote promocampagne toch ons mannetje kunnen staan tussen al dat geweld.

Persoonlijk heb ik me niet altijd 100 procent kunnen focussen op muziek en dat is wel nodig als je op constante basis muziek hoort uit te brengen.

 

Toen ik als jonge gast begon, waren er absoluut nog niet de mogelijkheden van vandaag 

 

Sem, jij rapt al meer dan tien jaar. Hoe heb jij de lokale hiphopscene zien evolueren? 

Sem Phi: Toen ik als jonge gast begon, waren er absoluut nog niet de mogelijkheden van vandaag. Wij namen onze muziek op in krappe betegelde badkamers, met de meest slechte sound ever. Met matrassen tegen de muur probeerden we de klank toch nog wat te redden. Er waren geen studio’s of soundengineers. Labels hadden zelfs geen oor voor hiphop.

Mijn generatie en die ervoor hebben er enorm veel moeite ingestoken om hiphop op het niveau te krijgen dat het nu is. Hiphop in België staat er. Er wordt naar geluisterd, het wordt geboekt en het verkoopt. Hiphop moet eindelijk niet meer onderdoen voor andere genres, zoals vijftien jaar geleden een feit was. Chapeau voor iedereen die hier tijd en energie heeft ingestoken, want we komen van heel ver.

 

Op welk moment in je carrière blikken jullie met het meeste trots op terug?

Sem Phi: Ik ben het meest trots op dat wat we met AMN aan het opbouwen zijn. Dat is geen momentopname te noemen. Vier jaar geleden kwamen we als onbekenden samen na een boeking. Na de eerste feature hebben we een album bij elkaar gestoken en pas toen zijn we samen dingen gaan creëren. Ondertussen hebben we al op verschillende festivals, grote optredens en preshows van andere artiesten gestaan.

De jaren die hier aan vooraf gingen waren heel amusant, maar dat die laatste vier jaar eindelijk hun vruchten afwerpen, dat geeft me de drive om hieraan te blijven werken. De resultaten worden eindelijk zichtbaar.

Mel Ross: Hiervoor was ik eerder diegene behind-the-scenes, maar tot nu toe was het afgelopen jaar te gek. We hebben heel wat coole shows gedaan, zoals het voorprogramma van Jedi Mind Tricks in Breda, which was super fucking dope. Ik heb nog niet zoveel grote shows gedaan en neem ze dus zoals ze komen. I am just having fun along the ride.
 


Mel, de hiphopwereld is nog altijd een beetje een mannenwereld. Is het moeilijker om je als vrouw te bewijzen?

Mel: (lacht) Ik denk wel dat ik mijn mannetje kan staan (dit wordt bevestigd door de AMN-crew). Tot nu toe heb ik daar nog geen last van gehad. Als het zo is, moeten we er een vrouwenwereld van maken hé! Er komen tegenwoordig heel wat meer vrouwen op de proppen. Dat komt dus helemaal in orde met al die girlpower. 

 

Sem, binnenkort breng je je eerste soloalbum uit. Wat mogen we daar van verwachten?

Sem Phi: De mensen die AMN kennen, hebben tot nu toe eerder mijn hardcore sound gehoord. Dit album daarentegen is hier wat van afgeweken. De titel van het album vat het heel goed samen: Self Educated Man’s Philosophy. Ik deel mijn kijk op het dagelijkse bestaan en deel de waardevolle verhalen die ik op mijn pad ben tegengekomen. Clubby is het helemaal niet, maar eerder een gevarieerd album gemaakt om echt naar te luisteren. Lyrics zijn voor mij enorm belangrijk en inhoudelijk ben ik enorm content met het eindproduct. Het zal spannend zijn om te zien hoe het publiek dat onthaalt.

 

Andere koppels gaan samen eten, wij treden samen op. Dat is eens iets anders! 

 

Sem, je hebt al in verschillende formaties op het podium gestaan. Nu heb je je partner Mel aan je zijde. Hoe voelt dat om samen op het podium te staan?

Sem: (lacht) We zijn al heel lang een koppel en zijn al enkele jaren deze richting aan het uitgaan. Zo een viertal jaar geleden zagen we het potentieel en zijn we beginnen timmeren aan die samenwerking met bepaalde producers. We’re having a blast.

Mel: Andere koppels gaan samen eten, wij treden samen op. Dat is eens iets anders!  

 

Zorgt die samenwerking dan voor extra spanningen?

Mel: We can handle this. We’ve been through a lot, we’re the one couple that’s not gonna break up over this, I swear. (lacht) Het is zo, we hebben al veel samen meegemaakt dus we kunnen aan whatever the hell they throw at us. De muziek kan er ook nog wel bij.

 

Wat mogen we nog verwachten in de toekomst?

Sem Phi: We hebben dus heel wat plannen! Mijn soloalbum komt binnenkort uit, Mel werkt aan een paar solotracks en de plannen voor een duo-album staat nog in de kinderschoenen. Met AMN zijn we ook druk bezig aan een album met redelijk wat features van Amerikaanse artiesten, waarvoor we lange tijd materiaal hebben verzameld. De andere leden van AMN zijn ook ieder aan hun eigen ding bezig. We zijn heel gefocust op muziek, zowel in groep als solo. Dit jaar en volgend jaar laten we nog heel wat dingen op jullie los!All new articles