CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

SMIBSQUAD yellen, champagne drinken en vooral fucking harde rap

Wanneer je SMIB, het Amsterdamse collectief dat gewoon Bims of Bijlmer betekent, op je festival line-up zet kan je met zekerheid zeggen dat het een bewogen show wordt. Acht guys op een podium op Hip Hub Hooray. Door elkaar springend terwijl de ene polaroidfoto’s maakt en de andere champagne uitdeelt. Voeg daar nog harde beats en schreeuwende rap aan toe en de kakafonie op het podium voegt zich lekker samen tot een geheel: Smibsquad.

Tekst door Yaell Monas en foto's door Fiu Ghysels

Grgy van smib

SMIB is een anagram voor Bims of de Bijlmer, een wijk in Amsterdam. De boys komen niet vaak genoeg naar België, maar wanneer ze komen zetten ze de hele tent, zaal of stage op zijn kop. Letterlijk, voor sommigen die op hun rug op het podium belandden en de helft van het concert zo meemaakten. Figuurlijk voor de persmedewerkers van VRT, die niet wisten wat er gebeurde toen SMIB het podium opkwam. Voor de jongens van het Amsterdamse collectief draait optreden om meer dan rappen. De show, de chaos op het podium, de niet ingestudeerde volgorde van de nummers. Alles hoort bij het karakter van de, naar eigen zeggen, yung boys uit de bims.

Yung Nnelg, Ray Fuego, Grgy, Ghqst, Fosa YG, Loopey en Dess Finesse bijgestaan door huis-dj en collectief-member KC, brachten van half 9 tot tien na 9 heel Hip Hub Hooray samen. Fuego mag zichzelf sinds vorige week trotse winnaar van de 3voor12 award voor beste album noemen, Fosa en Loopey zitten in het dagelijks leven nog lekker op de schoolbanken en Grgy maakte zijn eigen kledingmerk dat aansluit bij de vibe van de boys op het podium. Een groot deel van het collectief is jonger dan mezelf, en toch weten ze elk festival plat te spelen. Hip Hub Hooray meegerekend.

Loopey van smib

Nnelgie, waar haal je nou weer die broek vandaan?

Nnelg mocht enkele uren voordien het publiek, dat grotendeels uit jonge Limburgers bestond, al warm maken met een solo optreden. Nnelg is ondertussen een vaste waarde in de Nederlandse hip hop wereld. Hij weet dan ook met Ja ja ja ja de eerste moshpit van het festival te openen. Daarop volgen nog enkele van zijn klassiekers, zoals Forrest Gump en Chamos, afgewisseld met zijn laatste nieuwe platen. Tussen elk nummer door wordt er meermaals SMIBSQUAD gegild door het publiek, en Nnelg scheurt uit enthousiasme zijn eigen broek. Het is dan al duidelijk, zowel het publiek als Nnelg is klaar voor de show die daarna volgt.

Ray Fuego van smib

Polaroids, champagne en moshpits

Tijdens het optreden van Sevn Alias droop menig SMIB fan al af naar het kleinere podium. Klaar om hun helden te ontvangen met een opzwepende moshpit. De SMIB t-shirts komen tevoorschijn, KC warmt het publiek op met enkele harde hip hop platen van internationale artiesten en de mannen van SMIB staan elkaar op te jutten met een fles champagne achter de DJ-booth. Wanneer de eerste noten van Enuf door de boksen drummen, en Grgy en Loopey het podium opspringen, springt het publiek mee tot ze er, letterlijk, bij moeten gaan neerliggen.

Hip hop fans die SMIB nog niet kenden, zullen het optreden van de Amsterdammers niet snel vergeten. Grgy die polaroidfoto’s schiet, Ray Fuego die champagneglazen bijvult en Tads Thots die met de micro boven een fan z’n hoofd hangt terwijl deze op de grond ligt, geven het collectief een charmant en rauw karakter. Geen ingestudeerd optreden hier! Dess Finesse z’n stem schiet de hoogte in tijdens het nummer Big Boys, Ghqst springt het publiek in en moet, met hulp van Fuego, uit de moshpit getrokken worden en Nnelg z’n broek is aan elkaar geplakt met Duct Tape.

Grgy van smib

Smib brengt die drip naar een ander level

Los van de chaos op het podium, brachten de jongens een sterke live versie van hun laatste album Smib Tape. Tads Thots rapte Phone Sex even snel als op het album. Fuego stelde niet teleur en bleef zijn schreeuwende zelve en Fosa YG toonde nog maar eens aan dat hij hét opkomend talent van de Nederlandse hoofdstad is. Zelfs de klassiekers Kermis en Pink Hair Shawty stonden op het programma, tot groot jolijt van het publiek.

Het enige nummer dat die avond miste was Sumibu Jeans, en volgens het publiek Gucci Louis Polo Prada. De track, die dateert van 2015, stond niet op het menu deze avond. Ook al vroeg het publiek er nog zo vaak naar. Het blijft dus hopen op een live versie van het befaamde nummer bij een volgend Belgisch optreden. En laten we hopen dat er genoeg beelden zijn van het chaotische ensemble dat, bij uitstek, het beste optreden van de avond neerzette.All new articles