CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

SpansMan wint de Finale End Of The Weak Belgium!

End of the Weak is een International MC Challenge die sinds 2014 in België georganiseerd wordt door DJ Proceed. De zoektocht naar de beste MC van het land ging vorige vrijdag door in de Beursschouwburg te Brussel. De winnaar mag ons land gaan verdedigen in Parijs, waar in oktober de internationale finales doorgaan. We stonden op de eerste rij - of liever: we zaten op een krukje in de jury - en zagen dat het goed was.

Tekst door Peter Beda (72 Soul - Pierre Citron)

Caterina Mafri - foto: Carole Pes

40 MC's namen deel aan één van de 5 voorrondes in Namen, Gent, Charleroi, Brussel en Kortrijk. De finale in Brussel was dan ook een strijd tussen de allerbesten. Het event werd gehost in de twee landstalen door Scale & Ghiizmo, en in de jury was ik omringd door klassebakken zoals Thomas Akro (Starflam/Tarmac), Djo Deparone (Give Me 5), Camilo (Crapulax) en Berry (Berrykrimi).

De avond begon met uitzonderlijke showcases van End Of The Weak England-winnaars Mas LawApex Omeza en Kissy K, gevolgd door een kort concert van Berry & Sham LePire (wiens punchline “sombre pute, tu te maquilleras même l’anus” nog altijd in ons geheugen gegrift staat), én hoog bezoek van de Brusselse burgemeester Crapulax (check zeker zijn laatste release "Le Bourgmestre Vol.2 - Yvan Meilleur”). Daarna was het de beurt aan de MC’s om hun skills te tonen.

Battle All Styles: wie heeft de beste allround skills?

In verschillende proeven (freestyle, cypher, freestyle bag, a capella/slam, DJ versus MC) dienden de finalisten het tegen elkaar op te nemen. Het niveau was hoog, en de vijf MC’s gingen tot het uiterste om de titel binnen te halen. 

Coi, met z'n 19 jaar de jongste van de bende, maakte indruk door zijn nonchalante flow à la Jonwayne en zijn rappe tong. T-loc, die zichzelf Flemish freestyle battle champion mag noemen, kwam ook deze keer weer hard als een geroutineerde rapsoldaat met een aanstekelijke flow en een schijnbaar onuitputtelijke energie. Ook Max V had meer honger dan Theo Francken die een asielzoeker zoekt, hij kwam dan ook straight outta Namur als één van de twee Franstalige rappers die dit jaar de finale haalden. Pymp, die andere Franstalige rapper uit Charleroi, maakte er een punt van om steeds een mondje Nederlands in zijn teksten te steken, wat het publiek wel kon smaken.

SpansMan tenslotte, een ex-Rijmtechnieker uit Kortrijk met een stevige live-ervaring, deed mee “voor de fun” en had charisma te over. De MC’s gaven elkaar geen duimbreed toe in deze finale. De crowd opzwepen, flows droppen, een a capella slam performen, en creatieve dingen verzinnen na de hand in de freestyle bag te hebben gestoken... De finalisten deden het allemaal zò goed dat het tellen van de punten geen sinecure was voor de jury.

Mas Law - foto: Carole Pes

Terwijl KT Gorique & Mikey Dee-Jay een vet concert gaven, werden de punten opgeteld. Tromgeroffel, of een funky breakbeat: hier komt de top drie. Op de 1ste plaats: Spansman, die er duidelijk bovenuit stak en vooral indruk maakte met een slam poetry over zijn dode hond in een mengelmoes van slecht Frans en proper Vlaams. Op de 2de plaats kwam Pymp, en met slechts een puntje verschil arriveerde Coi op de derde plaats.

”Ik vind het vet dat End Of The Weak een rapbattle is waar je vecht tegen elkaars skills, meer dan tegen elkaars persoonlijkheid.” (Coi)

We praten na de uitslag snel even na met Coi, met zijn 19 jaar de jongste van de bende.

Wat is je indruk van heel dit avontuur?

Coi: Ja, stevig. Ik vind het vet dat End Of The Weak een rapbattle is waar je eigenlijk vecht tegen elkaars skills, meer dan tegen elkaars persoonlijkheid. Dat vind ik een dope concept. Ik ben sowieso blij dat ik in de finale ben geraakt, ik had niet verwacht zover te geraken. Maar ik sta er toch, ik ben derde geworden en ik kan zeggen dat het een serieuze ervaring was om mee te mogen doen. Ik sta hier volgend jaar zeker terug.

Je bent zowat de jongste ooit die heeft meegedaan aan End Of The Weak…

Coi: Ja, ik ben net 19 geworden, geboren in 1999. Ik schrijf teksten, ik freestyle, ik heb ook tracks gedropt maar de tracks die ik nu al heb uitgebracht zijn nog niet zo kwaliteitsvol als diegene die ik hoop uit te brengen. Ik ben nu, mede dankzij EOW, iets meer in de scene aan het komen, studiotijd en beats aan het krijgen…

Is het voor jou als MC belangrijk om mee te doen aan een contest zoals End Of The Weak?

Coi: Zeker, actief zijn in de scene, laten zien dat je bestaat… Mensen kennen je pas als je er effectief staat. Dit is mijn eerste rapcontest, en het is leuk om meteen gevolgd én opgevolgd te worden, door de organisatoren bijvoorbeeld - een grote big-up naar DJ Proceed daarvoor!

“End Of The Weak is super belangrijk, want je kan misschien wel freestylen, of een battle doen, of goed performen, maar EOW brengt al deze elementen samen.” (SpansMan)

Er kan maar één winnaar zijn en dat was deze keer SpansMan uit Kortrijk, bekend van Rijmtechniekers en momenteel rapper in een funkband. We strikken hem voor een interview terwijl hij enthousiast met de beker in zijn hand staat te zwaaien, nog nagenietend van zijn overwinning.

SpansMan: I love you! I never had so much love in my life!

Eerste indruk van deze avond, en de overwinning?

SpansMan: De shit was wicked. Ik ben enigszins onvoorbereid naar hier gekomen, voelen wat de avond ging brengen, en geloven in wat je doet… En dat heb ik gedaan, denk ik.

Wat was je motivatie om mee te doen aan EOW?

SpansMan: Een paar weken voor de voorronde in Kortrijk heb ik meegedaan aan een freestyle jam, en kort daarna heb ik me ingeschreven bij Proceed - ik had er gewoon zin in; ze zochten een allround MC, en ik denk dat ik zo iemand ben.

Je bent al een tijdje actief in de hip hop scene?

SpansMan: Ik ben nu 33, en ben beginnen rappen toen ik 13 was - eerst met Rijmtechniekers, met de vrienden waarmee ik ben opgegroeid… daarmee hebben we CD’s en demo-tapes uitgebracht. De laatste 5 jaar heb ik eigenlijk weinig hip hop gemaakt, maar ben ik vooral bezig geweest met M’nB’s, een funkband uit Kortrijk met old skool funkateers. Ik heb de eer om met hen te mogen rappen, en zij pushen me steeds om coole shit te brengen.

Denk je dat End Of The Weak belangrijk is voor de Belgische hip hop?

SpansMan: End Of The Weak is super belangrijk, want je kan misschien wel freestylen, of een battle doen, of goed performen, maar EOW brengt al deze elementen samen. Je moet tonen dat je kan freestylen, tonen dat je coole lyrics kan brengen, en vooral bewijzen dat je in staat bent om een publiek te entertainen. Daar geniet ik nog het meeste van. Als ik energie breng, geeft het publiek me energie terug, en dat pusht mij. Ik heb publiek nodig, ik heb goede vibes nodig, en als je het bij End Of The Weak goed aanpakt, dan fixen ze dat. It’s like that!

Crapulax - foto: Carole Pes

Om te eindigen met de woorden van Scale: een volle Beursschouwburg, een pak hip hop liefhebbers, absurd vette freestyles, een zinderend publiek van alle leeftijden, en geen greintje afgunst. Big Up aan End Of The Weak en proficiat aan alle MC's in deze schitterende finale, tot volgend jaar!

Check de foto's van de finale hier.All new articles