CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Street Heart Hard Times sweaters bezorgen daklozen warme kerst

Door een sweater te kopen met een hip ontwerp erop, kan jij een dakloze (of zelfs twee) een warmere kerst bezorgen. Van een win-winsituatie gesproken! Dit hartverwarmende initiatief wordt deze winter verwezenlijkt door Street Heart Hard Times, of kortweg 'SHHT'. Voor deze allereerste editie ontwierpen wel negen Belgische street art kunstenaars hun eigen sweater, die in beperkte in een oplage werden gedrukt. Het mooiste is dat er per verkochte sweater een tweede naar het goede doel gaat. Of je kan zelfs kiezen om ze beiden af te staan, aan jou de keuze!

We zeggen er wel al even bij dat de sweaters enkel tijdens de door SHHT georganiseerde pop-up evenementen te koop zijn. De afgelopen weekends waren Hasselt en Gent al aan de beurt, dit weekend kun je nog langsgaan in de Montanashop in Brussel. Wij hadden intussen een babbeltje met Jan Rosius, een van de oprichters van SHHT en tevens street art kunstenaar (dééjohcéé).

Interview door Chess Teugels

 

 

Hoe is het idee ontstaan om met street art bedrukte sweaters aan daklozen te schenken?

“Het idee zit eigenlijk al sinds een twee à drietal jaar in mijn hoofd, maar werd pas tweeënhalve maand geleden voor het eerst besproken. Als street art kunstenaar kwam ik op het idee om mijn kunst op sweaters te zetten en die aan daklozen te schenken. Zo zou mijn werk op straat aanwezig zijn en zou ik tegelijkertijd iets kunnen bijdragen aan de maatschappij. Zo kan ik er mensen letterlijk en figuurlijk een warm gevoel mee bezorgen.

Ook al groeit het besef steeds meer dat street art mooi kan zijn, toch wordt het soms nog als ongewenst, of zelfs als vandalisme aanzien. Street art wordt tegenwoordig publiekelijk steeds meer in de kijker gezet. Hierdoor creëren sommige artiesten street art met als primair doel om beroemd te worden of geld te verdienen. Toen Banksy echter voor de eerste keer kunst op straat creëerde, wou hij iets achterlaten wat niet gelinkt was aan hemzelf en wou hij mensen ermee doen nadenken. Hij dacht toen niet aan beroemdheid of het geld dat het hem uiteindelijk zou opleveren. 

Net dat is de essentie van street art volgens mij. Met deze sweaters willen wij net hezelfde doen. Het begon dus allemaal met een simpel artistiek idee, maar evolueerde tot een veel groter geheel waar uiteindelijk heel wat mensen hun steentje aan hebben bijgedragen."

 

Hoe ging dat allemaal juist in z'n werk?

“Eerst verzamelden we artiesten die illustraties op de sweaters zouden voorzien. Alle artiesten die we aanspraken, waren daar meteen voor te vinden. Deze eerste collectie bevat bijdragen van enkele interessante namen, zoals Eltipo, Thierry Jaspart, Bue the Warrior, Oli-B, B-art, dééjohcéé, Solo Cink, Pointdextr en Mister Melvin. De sweaters zijn vervolgens meteen in de druk gegaan in de Bootlegz drukkerij in Anderlecht. Het moest allemaal heel snel gaan. Alle labels werden zelfs door mijn moeder handmatig op de sweaters genaaid. Shout out to my mom!

Het is uiteindelijk maar een fractie geworden van het originele plan. Zo is het bijvoorbeeld niet gelukt om mee te doen met de Warmste Week. Maar los daarvan hebben we al enorm veel liefde mogen ontvangen voor het project!"

 

 

Hoe komen de sweaters uiteindelijk bij de daklozen terecht?

“Alle winst wordt meteen omgezet: als je één sweater koopt, gaat er ook één naar een dakloze. Ik vond dat onze werkwijze transparant moest zijn en wou er ook zeker van zijn dat de sweaters naar mensen zouden gaan die er effectief nood aan hebben. Om daarvoor te zorgen, werken we samen met plaatselijke instanties zoals het OCMW van Antwerpen en Hasselt. Onder hun vleugels zitten verschillende initiatieven die dagelijks met onze doelgroep in contact komen. Zij hebben dus een goed beeld van wie nood heeft aan een warme sweater deze winter.

De overhandiging aan de daklozen zelf wordt niet in beeld gebracht, om hun anonimiteit te kunnen garanderen. Wel de aanlevering van de sweaters aan onze partners."

 

Hoe succesvol is jullie initiatief tot dusver?

“Het eerste openingsweekend in Hasselt was zeker en vast een succes. Toen zijn er zo’n honderdtal sweaters verkocht en dan nog een veertigtal aan bedrijven. Dat zijn toch al 140 daklozen die een warmere winter tegemoetgaan. Wij zijn weliswaar al gekend in Hasselt en ook de alley gallery is er erg geliefd. Het is nog afwachten wat het het volgende event zal geven, al hebben ook in Brussel verschillende artiesten binnen het project sterke banden, dus wie weet."

 

 

 

Welke plannen zijn er nog naar de toekomst toe?

"Mijn hoofd zit vol plannen, maar er is nog niks concreet uitgewerkt, dus ga ik er best nog niet te veel over vertellen. (lacht) Een van de ideeën waar ik nog mee speel, is om ook hoodies en mutsen uit te brengen van SHHT, om zo meer keuze en ook verschillende prijsklassen te kunnen aanbieden.

Momenteel ligt alle focus uiteraard nog op het huidige Street Heart Hard Times project. Hoewel het eindresultaat een stuk kleinschaliger is dan ons initiële plan, was dit toch heel wat om op twee maanden tijd te verwezenlijken. In de toekomst werken we het zonder twijfel nog verder uit!"


 

Check hieronder de verschillende designs van SHHT in 2017


B-art (Hertkore)


Bue the Warrior
 


dééjohcee

 


Eltipo

 


Mister Melvin


Oli-B


Pointdextr
 


Solo Cink


Thierry Jaspart

 

Het laatste Street Heart Hard Times pop-up evenement vindt op vrijdag 22 en zaterdag 23 plaats in de Montanashop in Brussel. Meer info via het Facebookevent!



All new articles