CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Teken de online petitie tegen de racistische uitspraken na het overlijden van Ramzi

De afgelopen dagen kon je geen nieuwspagina checken of je kwam ze tegen: screenshots van ranzige, vreselijke, racistische commentaren. Dit soort rioolpraat is al lang schering en inslag op sociale media en nieuwssites, maar deze week barstte (uiteindelijk) de bom. 
 

De aanleiding? Ramzi Mohammed Kaddouri, een 15-jarige Belg, stierf tijdens een ongeluk op vakantie in Marokko. Ramzi’s roots liggen daar, en dat was genoeg voor de oprichters van de Facebookpagina van de Vlaamse Verdedigingsliga om zich af te vragen of ‘een Vlaming er tegenwoordig zo uitziet’. Wat volgde was een golf van ongezien racistische, haatdragende reacties. Mensen die lachten om de dood van een puber, die hoopten dat er nog ‘Mocros’ zouden volgen… Werkelijk alle grenzen voorbij. 

Dat er op die manier gereageerd wordt op de dood van een tiener, die nog zijn hele leven voor zich had, dat gaat er ook bij ons niet in. Als er iets is dat in de urban community niet getolereerd wordt dan is het racisme. Wij staan voor diversiteit, voor gemeenschap, voor gelijke kansen. Dat zit ingebakken in onze cultuur. 
 

 


 


Klacht ingediend

Femke Hintjens, leading lady van Bumaye en manager van Soul’Art, is naast hip hop lover ook jeugdwerker. Ze sprak zich in het verleden al vaak uit tegen discriminatie en racisme. Na het lezen van de verwensingen na Ramzi’s dood, besloot ze dat ze niet langer kan en wil toekijken zonder actie te ondernemen. 

Femke: United we stand, divided we fall zeg ik altijd. Je kan je druk blijven maken en toekijken, maar af en toe moet je gewoon iets doen. Ik vond het mijn plicht, tegenover mijn jongeren, en de samenleving die ik wil zien. De haat moet stoppen, we kunnen dit toch niet ongestraft laten?

Co-sign online! 

De dag na het indienen van de klacht kreeg Femke telefoon van de politie. Er bleven zich namelijk mensen aandienen op het politiebureau van Berchem die de klacht ook wilden ondertekenen. Om de toevloed aan te kunnen, vroeg de politie om een online petitie te starten. Deze petitie zal bij de originele klacht gevoegd worden, en het dossier versterken. 

Het is hoog tijd dat we actie ondernemen. Haat, discriminatie, racisme… dat is niet waar wij voor staan, dat kunnen wij niet blijven tolereren. Stand for something, or fall for anything, zei Malcolm X destijds al. 

De klacht wordt serieus genomen, het parket gaat ermee aan de slag, dus elke handtekening telt. 

In het eerste uur verzamelde de petitie reeds 400 ondertekenaars. Op het moment van dit schrijven staat de teller op 3069. Onderteken de petitie met je naam en voornaam en laat je stem horen!All new articles