CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

TheColorGrey: ‘ik blijf trouw aan mijn muziek’

Het begon met een keyboard en de 'Marshall Matters' LP van Eminem. Nu, een paar jaar later, speelt TheColorGrey op de Lokerse Feesten en kiest volledig voor de weg van muziek. Chase ging hem daar opzoeken en vroeg naar zijn kijk op Belgische hiphop, zijn toekomstplannen en wat je moet onthouden als muzikant. 'Ik ga geen hypes volgen maar ik maak muziek die mij raakt, die ik wil horen.'

 

Tekst door Flore De Pauw, foto's door SD Photography en Oona Verheyen

 

Voor alle beginnende artiesten in België: hoe moeilijk is het volgens jou om naam te maken? Wat heb je zeker nodig?

Volgens mij hangt het ervan af in welke taal je muziek maakt. Doorbreken met Engelstalige muziek is moeilijker en er zijn maar een paar artiesten die slagen. Een greep uit het schaarse aantal: Coely, DVTCH NORRIS en mijn neef Woodie Smalls. Daarnaast is steun van een label van niet te onderschatten waarde. Zonder label is het erg moeilijk om door te breken in ons land. Vooral in Vlaanderen.

 

Waarom is het zo moeilijk in Vlaanderen in het bijzonder?

Als ik dat moet gaan uitleggen, dan zitten we hier morgen nog. (lacht) Maar samengevat: Vlaanderen is klein en per stad heb je een scene. Maar er is geen groter geheel. Dan is er ook nog eens een scene in Wallonië, waar wij in Vlaanderen totaal geen feel mee hebben.

 

Is er volgens jou een manier om die versnippering te doorbreken en meer tot een geheel te komen?

Ik heb totaal geen idee. Misschien zijn het de accenten? Het zou gewoon mooi zijn moesten we een een overkoepelende scene hebben waarin iedereen elkaar begrijpt en waarmee we samen vooruit kunnen gaan. Maar vooralsnog zitten we vast.

 

Hoe zie jij de toekomst van de Belgische hiphop?

Ik heb de indruk dat alles vooruitgaat. Radiozenders doen ook mee en staan open voor nieuw materiaal. Ik denk dat het ook aan ons is, de nieuwste lading jonge artiesten, om onze stem te laten horen. Ik kan niets voorspellen, maar ik kan wel stellen dat ik samen met Coely, Woodie Smalls en een hoop anderen mijn uiterste best zal doen om de boel wat meer te pushen. Be prepared.

 

 

Hoe doe je dat in godsnaam, zowel je lyrics schrijven, rappen en beats producen? 

Toen ik 11 jaar werd, kreeg ik een keyboard en daarmee is het allemaal begonnen. Voor mij is dit de normale manier van werken. En ik ben lang niet de enige artiest die op deze manier werkt. Ik heb liever controle over alles.

 

Ben je van plan dat in de toekomst te blijven doen?

Ik heb zoiets van: ‘ik kan het dus ik moet het doen’. Maar ik sta zeker open voor collabs. Bovendien krijg ik input van verschillende kanten en daar doe ik ook iets mee. Van mijn gitarist Neil bijvoorbeeld, waar ik nu twee jaar mee samen werk. Hij staat altijd bij mij op het podium en we hebben een heel goeie muzikale connectie.

 

Bestaat je leven enkel uit muziek?

Ik heb op een bepaald punt in mijn leven gekozen voor muziek. Ik vroeg me af: ‘blijf ik studeren of ga ik voor muziek?’ en besloot te kiezen voor wat ik het juiste pad vond, dat van muziek. Ik ben dan beginnen werken aan mijn EP, maakte vijf nummers af en zwierde ze online. Radiostations konden mijn muziek smaken so I did the right thing. Vandaar de naam van mijn EP ‘Do The Right Thing’.

 

 

Wat leerde je van je idolen?

Stay true to the music’, een leuze die veel van mijn idolen uitdragen. Ik denk dat dit een heel belangrijke boodschap is voor eender welke muzikant. Ik ga geen hypes volgen, ik maak muziek die mij raakt, die ik wil horen. Enkel maken wat opbrengt en wat mensen willen horen staat gelijk aan een deel van je identiteit opgeven. Een trouwe fanbase blijft voor jouw unieke stijl, als artiest moet je hen voeden.

 

Gebeurt dat vaak volgens jou, op de hype springen?

Ik denk van wel. Het beste voorbeeld is Drake met zijn dancehall tracks. Zulke muziek verkoopt als zoete broodjes maar wijkt wel heel erg af van wat hij vroeger maakte. Bon, het is een keuze die ik nooit zou maken.

 

 Welk album ben je dankbaar?

De 'Marshall Matters' LP van Eminem! Die plaat heeft ervoor gezorgd dat ik ben beginnen rappen. O man, ik was verliefd op hem. Ik was zeven jaar en ik had nog nooit zoiets gehoord. Ik wou hetzelfde doen, ik wou Eminem zijn. Nu is die liefde al wat getemperd, maar hij is zeker mijn aanzet geweest.

 

Als afsluiter, je kan eender welke artiest contacteren voor een collab. Wie wordt het?

Odissee. Hij mag gerust meewerken aan mijn nieuwe album!

Ik zal eens kijken wat Chase kan doen. Bedankt voor je tijd!All new articles