CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Tiewai is terug met ‘Hustle’: “Ik heb nu terug die honger”

Tiewai, oftewel Thierry Adriano Verjans, is de Limburgse trots van Eigen Makelij. In 2012 bracht hij zijn debuut plaat 'ILAWO' uit, ondertussen aanzien als een klassieker in de Vlaamse hiphopscene. Met die plaat speelde hij op bijna alle relevante Vlaamse podia. Nu, 6 jaar later, is de sympathieke Genkenaar terug met 'Hustle' én klinkt hij gelukkiger maar ook hongeriger dan ooit.

Interview door Levi Taelman

Eerst en vooral willen we je proficiat wensen met je dochtertje Millie! Hoe vlot het leven als kersverse vader?

Bedankt, en om het met de woorden van m'n homie Spreej te zeggen: "Het leven is mooi, ik zie het als een film net als Erik van Looy", haha. Het leven is beter dan ooit, maar ook hectischer. Ik loop vaak als een zombie rond, maar dat nemen we er graag bij. Het is wel nog wat zoeken voor mijn vrouw en mezelf hoe we alles kunnen combineren en organiseren. Maar ik kan je één ding garanderen: heb je een slechte dag op het werk, of voel je je niet goed in je vel.... als je dochtertje naar je lacht dan vergeet je al die shit in één klap.


Het is een tijdje geleden dat we nog iets van je hoorden op muzikaal vlak. Waar ben je zoal mee bezig geweest in die tussentijd?

Simpel: gelukkig zijn! Ik heb jarenlang muziek gemaakt maar tegelijkertijd was dat ook het enige dat ik deed. Dat zorgde voor een hele hoop frustraties omdat het allemaal niet ging zoals ik zelf wou en het voelde alsof ik niet vooruit ging in het leven. Dus heb ik even de tijd genomen om me te focussen op mezelf, mijn gezondheid, mijn relatie en de toekomst. Ondertussen ben ik getrouwd en hebben we nog een extra mond om te voeden, dus ik doe gewoon wat we moeten doen opdat we niets tekortkomen.

Ik denk dat ik ondertussen twee albums en een EP had kunnen uitbrengen met alle muziek die ik nog liggen heb, maar ik had even tijd nodig om alles op een rijtje te zetten. Ik heb nu terug die honger die ik nodig heb om muziek te maken!


Je debuut album ILAWO is ondertussen al zo’n 6 jaar oud. In die tijd is er zeer veel veranderd binnen de hiphopscene in België. Hoe heb jij dit ervaren, Tiewai?


In het begin vond ik dat eerlijk gezegd heel moeilijk. Toen 'ILAWO' uitkwam heb ik een paar jaar lang bijna wekelijks ergens een show gehad. We deden het supergoed met Eigen Makelij en de trein leek vertrokken. Maar plots kwamen er geen bookings meer binnen, terwijl ik andere jongens steeds vaker op affiches zag staan. Dat was soms zuur.

Als je denkt dat je goed bezig bent en de fout maakt om op je lauweren te gaan rusten terwijl anderen dat niet doen, dan mag je niet haten. Ik vind het mooi hoe alles nu veranderd is en hoop dat mijn nieuwe muziek daar ergens een plaatsje in kan krijgen.

Tiewai Hustle
Beluister 'Hustle' van Tiewai op Spotify.

Nu ben je dus terug met 'Hustle'. Kan je ons iets meer vertellen over het nummer?

Zoals de titel het eigenlijk al zegt gaat het over mijn hustle. Vergeet niet dat ik ondertussen al meer dan 16 jaar muziek maak. Als een echte veteraan, haha. Van de tijden van Ontspoord tot de SKILLZ battles, van de Vlaamse Rap Awards tot rappers die MIA's winnen. I've seen it all en ik heb hard gezwoegd en gezweet voor een goede plaats in de game. Over deze hustle geef ik jullie wat meer uitleg in dit nummer en ik hoop dat jullie ervan genieten.

Is deze nieuwe track een voorbode van een groter project? Een tijdje terug las ik op de Tiewai Facebook pagina namelijk iets over 'ILAWO 2.0'?

Met 'ILAWO 2.0 ' bedoelde ik dat ik te werk ga volgens diezelfde mindset als vroeger. Ik ben niet persé aan het focussen op een bepaald project, maar er gaat inderdaad wel geregeld nieuwe muziek aankomen. Zoals ik eerder al aangaf, heb ik voldoende op de plank liggen. Tijd dat die kwaliteit terug geserveerd wordt.

We kijken er alvast naar uit. Bedankt voor het interview!All new articles