CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Tim Streetartwerpenaar over zijn Merksemse street art festival ‘MArk Some: Word is Art’

Als je van street art én van Antwerpen houdt, dan moet je Tim Marschang a.k.a. “Streetartwerpenaar” zeker in het oog houden. Hij geeft rondleidingen langs de street art in de stad en is uitgegroeid tot een voortrekker van de Antwerpse scene. Niet enkel biedt hij lokale artiesten een helpende hand, hij zet de lokale street art ook letterlijk op de kaart met de Streetart Antwerp-website en -app. Hij organiseerde ook het street art festival “MArk some: Word is Art” in Merksem, waar een hoop nationale en internationale artiesten aan deelnamen. Wij hadden een gesprek met Tim zelf over de organisatie en waarom het de moeite loont om street art te gaan spotten in Merksem.

Tekst door Chess Teugels, foto's door Boj Nys en header foto door Kioni Papadopoulos

 

Je bent zelf geen artiest, maar wel een enorme street art fan. Waar komt die passie vandaan?

Een drietal jaar geleden spotte ik voor de eerste keer street art toen ik op mijn vrouw aan het wachten was. Ik nam er een foto van en deelde het op sociale media. Plots ging er een nieuwe wereld voor me open en zag ik overal street art. Toen ik jong was heb ik zelf wel veel getekend. Ik was dol op Marvel comics en wou mijn eigen superhelden creëren. Maar toen ik begon met basketball, waarin ik 20 jaar lang competitie heb gespeeld, had ik er geen tijd meer voor. Mijn passie voor tekenkunst is wel de hele tijd sluimerend aanwezig gebleven en is nu opnieuw getriggerd door street art.

 

Momenteel ben je echt een voortrekker van de Antwerpse street art scene. Hoe heb je dat uitgebouwd?

Goh, er zijn ook heel wat mensen achter de schermen bezig. Ik probeer vooral de hele street art wereld toegankelijk te maken. Ik kreeg heel veel vragen naar de locaties van werken en bedacht dat een website dit kon oplossen. Na mijn bezoek aan Heerlen heb ik dan het concept van de handige site die zij ontwikkeld hadden naar Antwerpen mogen brengen. Kort daarna eindigde ik op de derde plaats in een wedstrijd (‘Apps from Antwerp’ in 2016, nvdr.) en zo werd de bijhorende ‘Streetart Antwerp’ app geboren. Toen ik in het najaar street art tours voor ‘Music for life’ organiseerde, merkte ik dat dit de mensen echt wel interesseert. Het is dus allemaal vanuit pure passie opgebouwd, en dat werkt.

 

 

Wat is voor jou de grootste uitdaging geweest aan de organisatie van MArk Some?

Het meest uitdagende vond ik het regelen van muren. Net zoals in alle steden, zijn er veel grauwe plekjes in Antwerpen die wat kleur kunnen gebruiken, maar je moet altijd eerst de bewoners of eigenaars overtuigen. Voor de muur van Mark Gmehling ben ik de eigenaars thuis gaan bezoeken en een dialoog met hen aan gegaan. De muur werd pas eergisteren goedgekeurd, maar ze zijn nu volledig overtuigd.

 

En wat vind je het leukste aan het organiseren van zo'n event?

Waar ik het meeste voldoening uit haal is een muur regelen voor een artiest. De allereerste muur die ik volledig zelf geregeld had, was die van Joachim en Nils Westergard (zie de eerste foto, nvdr). Het geeft me het gevoel dat ik er zelf aan meegewerkt heb. Het voelt als een stukje van mij. Ik hoop dan ook dat de inwoners van Merksem hetzelfde gevoel zullen hebben bij de murals die dit voor weekend gerealiseerd worden. Als ik dan zo een werk zie voorbijflitsen in de media of op social media maakt dat me trots .

 

Hoe is het idee bij jou gegroeid om 'MArk some' te organiseren?

Eigenlijk heel toevallig. Toen RBLX vorige zomer het Jeff Mermansstadion onder handen had genomen, merkte ik dat dit wel wat los maakte bij de locals. Toen bedacht ik dat Merksem wel wat meer kleur en positieve aandacht kon gebruiken. Toen de district schepen van jeugd me vroeg of ik zin had om met een wijkbudget iets te organiseren, moest ik dus niet lang nadenken. Samen met het jeugdcentrum van Bouckenborgh en enkele mensen van het district hebben we onze schouders onder dit initiatief gezet. Ik had nog nooit zoiets georganiseerd en heb de laatste weken dus erg veel bijgeleerd. Gelukkig kon ik steeds te rade bij enkele 'oude rotten’ in het vak.

 

 

Op welke manieren is de street art scene in België aan het veranderen volgens jou?

Ik denk dat de street art scene wereldwijd uit de schaduw aan het treden is. Overal duiken er festivals op en worden de straten overspoeld door street art. We moeten er in de toekomst wel op letten dat het geen overkill wordt. Let op, ik ben zeker een voorstander van meer kleur in de straten, maar het blijft kunst van de straat. We mogen ook zeker ons lokaal talent niet vergeten. We hebben zelf namelijik een hele hoop talent in ons landje. Ik merk wel dat er verschillende partijen mee bezig zijn en maar goed ook, want samen staan we sterk. Maar het is ook nodig om de street artists uit ons eigen land te promoten. Er zitten hier nog Roa's en Locatelli's! Ze hebben gewoon meer kansen nodig en die moeten ook van de stadsbesturen zelf komen.

 

Kan je ons al teasen met toekomstplannen?

Toekomstplannen? Ik ben iemand die gelooft in het motto "go with the flow". Hoe dan ook zal ik mijn stad als een echte street art stad blijven promoten, omdat ik geloof dat dit een troef is van Antwerpen waar nog niet voldoende gebruik van gemaakt wordt. Mijn hoop is dat het stadsbestuur dit ook zal inzien. Verder ben ik met vrienden uit Heerlen bezig om een internationaal street art platform uit te bouwen. Dat zal de naam Streetart Cities dragen. De reeds bestaande Street Art Antwerp app gebruiken we daarbij als prototype. Ons doel is om de locaties van alle street art in verschillende steden op één handige website en één app samen te brengen. Momenteel werken er al een 100-tal mensen van over heel de wereld aan dat project mee. Binnenkort kan je dus street art in steden als Berlijn, Parijs, Rome tot zelfs Chili, Johannesburg en Melbourne ontdekken via Streetart Cities. Slechts één app voor tientallen steden over heel de wereld! Te gek, toch?

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kan de route van ‘Mark Some: Word is Art’ vinden op de website of de gratis 'Streetart Antwerp'-app.
Vanaf 23 juni worden er ook rondleidingen in Merksem gegeven door Tim Streetartwerpenaar zelf.

 All new articles