CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Top 5: Low-G’s essentiële battle tips

Het gaat hard voor Lowie D’haeseleer, beter bekend als Low G. Hij begon pas twee jaar geleden met freestylen, maar mag zichzelf sinds 12 mei naast De Bestn Vant Westn ook nog eens winnaar van End Of The Weak Belgium noemen. Low G, heb je tips voor ons?


Haal je woordenboek erbij
"Ik werk constant mijn associatievermogen bij. Dat doe ik door een woordenboek open te slaan op een willekeurige pagina, er een woord uit te kiezen en te rijmen tot ik vastloop. Zo kan ik tijdens een battle veel woorden rijmen op verschillende klanken omdat ik ze ooit in mijn woordenboeksessies heb gebruikt."

"Veel mensen denken dat lange woorden de moeilijkste zijn om in je freestyle te gebruiken, maar dat is niet per se zo. Lange woorden zijn handig omdat je meer lettergrepen hebt om op te rijmen. Je moet je er aan wagen maar het is minder moeilijk dan het lijkt."


Voorbereiding
"Tijdens de weken voor een battle probeer ik voortdurend te rijmen: op de bus, op school, thuis. Op mijn iPod staat een loop met enkel instrumentals. Op de dag van de battle freestyle ik bewust niet, omdat ik mijn hoofd leeg wil houden. Ik wil een echte freestyle neerzetten, geen afkooksel van voorgekauwde zinnen. Ik ontspan me gewoon en chill met vrienden."


Interactie is key
"Tijdens een battle kan het wel eens gebeuren dat je vastloopt. Dat is echt niet zo erg maar je moet gewoon weten hoe je je eruit redt. Voor mij is dat simpel: ik vertel aan het publiek dat ik struikel. Meestal haal ik dan weer inspiratie uit hun respons."


Respect
"Op een battle is wederzijds respect echt cruciaal. Tijdens een battle mag je iemand helemaal de grond in boren, maar erna een hand of een vuistje geven is het minste dat je kan doen. Battles mogen dan wel agressief zijn, toch moet de sfeer gemoedelijk en vriendschappelijk blijven. Veel MC's zeggen dat er tijdens een battle geen grenzen zijn maar daar ga ik niet mee akkoord."

"Wanneer iemand bijvoorbeeld onlangs een familielid verloor, ga ik daar niets over zeggen. Naar mijn mening kan je een battle winnen zonder iemand compleet de grond in te boren. Meestal hangt er trouwens een sfeer van waardering onder MC's. Het publiek merkt het misschien niet altijd, maar de meeste MC's zijn vrij nerveus voor hun battle. Die gedeelde nervositeit zorgt voor begrip."


Gebruik zijn/haar sterkste punchlines
"Ik neem eerst het uiterlijk van mijn tegenstander op en kijk of ik er iets mee kan doen. Tijdens de verses van mijn tegenstander pik ik er zijn/haar vijf beste punchlines uit die ik dan ontkracht tijdens mijn beurt. Zo verliezen ze impact en dat is voor mij waar een rap battle écht om draait." 


 All new articles