CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Topfotografie op Instagram: Jan Opdekamp

Chase zet graag talenten in de kijker. Onze volgende tip in de reeks over topfotografie op Instagram is Jan Opdekamp, een Belgium based fotograaf. Zijn beelden van uitgestrekte landschappen en oceanen lijken wel uit een sciencefictionfilm te komen. Wij stelden hem enkele vragen over zijn obsessie met de natuur en zijn stijl van fotograferen. 


Waarom ben je fotograaf?

Al van kinds af aan ontwikkelde ik een fascinatie voor fotografie. Dit gebeurde vooral tijdens de vakanties met het gezin in de bergen. Ik mocht toen wel al eens zelf enkele beelden vastleggen op film. Als ik ze dan na het ontwikkelen te zien kreeg, gaf dit mij een heel voldaan gevoel. Door te blijven oefenen, leerde ik al snel veel bij. Dat vereeuwigen van beelden is voor mij de grootste drijfveer om te blijven fotograferen. Een beeld wekt nog altijd herinneringen op in mijn geheugen. Het is als het ware een kleine film die zich in mijn hoofd afspeelt, terwijl het voor de meeste kijkers altijd een mysterie zal blijven.
 

Er komt opvallend veel natuur voor in je werk. Is daar een reden voor?

Rust. De kost verdienen als fotograaf brengt vaak toch wel wat stress met zich mee. Die zorgen vallen van mijn schouders af wanneer ik me op de top van een berg, tussen de bomen of het liefst van al in the middle of nowhere bevind. De jongste jaren heb ik het geluk gehad veel te kunnen reizen; zowel in opdracht als voor mijn eigen werk. Sommige plekken zoek ik doelbewust op, maar dikwijls is het nog fijner om te verdwalen en interessante plekken te ontdekken.

 

Zou je je eigen stijl kunnen beschrijven?

Ik denk niet dat ik mezelf bewust vasthoud aan een bepaalde stijl. Doorheen de jaren ontstond er wel een zekere lijn in mijn werk. Die zou ik beschrijven als uitgepuurd; esthetiek met een vleugje mysterie.
 

Is er een leuke opmerking die je ooit kreeg over je werk die je is bijgebleven? 

Ik kan niet meteen op dé leukste komen, maar wat ik wel altijd enorm op prijs kan stellen, is wanneer ik voel dat mensen hun oprechte mening geven. Dan maakt het nog niet uit of het een positieve of een negatieve reactie is; mijn werk heeft iets teweeggebracht en dat vind ik misschien nog het allerbelangrijkste.

 

 

 

 

 

 

Classic VW van, San Diego, California. February 2016. #oldtimer #vwvan #california #sandiego #usa #iwant

Een foto die is geplaatst door Jan Opdekamp (@janopdekamp) op

 

Ben je helemaal in de ban van zijn idyllische beelden? Dan vind je hier nog meer werk om te bewonderen.All new articles