CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Topfotografie op Instagram: Thomas Vancoppenolle

Instagram is meer dan dat sociale medium waar je net iets te sletterige 16-jarige buurmeisje foto’s van zichzelf in bikini post. Het platform is ook erg populair bij topfotografen die er hun werk aan een breed  publiek kunnen tentoonstellen. Vanaf heden spendeert Chase graag wat aandacht aan de interessantste fotografen in onze Instagramfeed. Vandaag: Thomas Vancoppenolle, een 22-jarige student Fotografie aan het Chase Academy die fascinerende, surrealistische zwart-witfoto’s maakt. Zijn Instagramfeed voelt aan als een visuele stream of consciousness.

 

Waarom ben je fotograaf?

Fotografie is voor mij een middel om de manier waarop ik de wereld ervaar vorm te geven en aan een publiek te tonen. Ik hou ervan mijn beelden te delen met mensen, om ze door mijn publiek te laten herinterpreteren, zonder per se een boodschap te willen brengen.
 

Kan je je eigen stijl beschrijven?

Donker met veel ruis (lacht). Nee, dat vind ik moeilijk. Mijn ontwikkeling is begonnen toen ik in het Tate in Londen een expositie bezocht met foto’s van Daido Moriyama. Ik was gefascineerd door zijn foto’s en heb heel veel inspiratie opgedaan bij Moriyama en PROVOKE, een fotografiecollectief waar hij deel van heeft uitgemaakt. Zij staken hun middelvinger op naar de naoorlogse westerse fotografie, met hun ruwe, technisch imperfecte stijl. Ik begon, zoals zoveel artiesten, met het kopiëren van mijn voorbeelden, maar ontwikkelde beetje bij beetje mijn eigen stem, vasthoudend aan het gebruik van harde contrasten, zwart-wit en een bijna tastbare korrel. Zo distantiëer ik mijn foto’s met onze realiteit.

Ondertussen zijn mijn foto’s heel intiem geworden. Herkenbare voorwerpen, menselijke vormen en schimmen haal ik uit hun context. Ik hou ervan mensen te intrigeren. “Wat is dit? Hoe kan dit? Is dit een foto of tekening? Waar is dit?" Als mensen me vragen stellen over een beeld, dan ben ik in mijn opzet geslaagd. Die vragen beantwoord ik trouwens meestal niet. Het verhaal achter de foto, de betekenis van een beeld, dat laat ik over aan mijn publiek.

 

 

Barcelona, Spain, 2016. #fujifilm #fujinon35mm #textures #grain #sunshine #monochrome #silhouettes

Een foto die is geplaatst door Thomas Vancoppenolle (@thomasvancoppenolle) op

 

 

 

Barcelona, Spain. #fujinon35mm #fujifilm #superia400 #barcelona #spain #wristwatch #travels #hands

Een foto die is geplaatst door Thomas Vancoppenolle (@thomasvancoppenolle) op

 

 

Miss this beautiful sight. #cuba #cave #fire #altar #cueva #santhomas #rocks #light #digital #grain #nikon

Een foto die is geplaatst door Thomas Vancoppenolle (@thomasvancoppenolle) op

 

 

Alice in wonderland. #analog #olympus #grain #fairy #monster #mindfuck #grain

Een foto die is geplaatst door Thomas Vancoppenolle (@thomasvancoppenolle) op

 

 

 

 

Barcelona, Spain. #blackandwhite #grain #signs #highcontrast #spain #barcelona #travels #streetphotography #fujinon35mm #analog

Een foto die is geplaatst door Thomas Vancoppenolle (@thomasvancoppenolle) op

 All new articles