CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Tourist LeMC: “Ik klap nie zo plat as ‘t zou kunne!”

Afgelopen weekend vond het stadsfestival Genk On Stage plaats. Last minute werd niemand minder dan de Antwerpse stadstroubadour Tourist LeMC toegevoegd aan de line-up. Hij stond al eens op GOS maar afgelopen vrijdag mocht hij voor het eerst het Genkse hoofdpodium betreden. Tourist had net een goede repetitie achter de rug en nam de kans om een paar nieuwe dingen op het publiek uit te proberen. Kort voordat hij op moest nam hij nog even de tijd om met ons een babbel te slaan!

Foto's door Aylin Koksal & Bart Heleven, interview door Brian Blokken, research & verwerking door Melissa Awouters
 


 

Wat vind je van het Genkse dialect?

Ik heb het gevoel dat de mensen hier vaak de moeite doen om zich verstaanbaar te maken dus ik heb nog niet meteen van het lokale dialect kunnen proeven. Het klinkt eerlijk gezegd vooral Limburgs, een Genkse variatie heb ik niet meteen kunnen onderscheiden. Maar ik hou natuurlijk van alle mogelijke dialecten, die verscheidenheid is net plezant.
 

De verschillende dialecten zouden het nochtans moeilijk maken om als Vlaamse rapper toegang te krijgen tot het grote publiek, maar jij bewijst het tegendeel. Waar ligt dat volgens jou aan?

Ik ben natuurlijk  niet de eerste die daar wél in slaagt, kijk maar naar Flip Kowlier van ‘t Hof van Commerce. Maar ik denk vooral dat het een combinatie is van vele factoren. Het genre dat ik maak is niet simpelweg hiphop maar het ademt kleinkunst, reggae, folk… En mijn Antwerps accent valt eigenlijk nog redelijk mee, ik klap nie zo plat as ‘t zou kunne. (lacht)
 

Heb je daarom ook gekozen voor het Nederlandse label Topnotch?

Ja natuurlijk, ik weet wat mijn beperkingen zijn. Ik spreek Vlaams en ik moet niet in Frankrijk of Engeland gaan proberen om aan de bak te raken. Topnotch is een premium label wat betreft hiphop en artiesten zelf.
 

Tourist Mc en ‘En Route’ klinken nochtans zeer Franstalig. Is dat omdat je vroeger vooral opkeek naar Franse rap?

Dat is een van de redenen. Ik heb altijd naar Franse hiphop geluisterd. IAM, Fonky Family, Suprême NTM, Sniper, Soprano… Maar in ons Antwerps accent zitten ook veel Franse verbasteringen. Er klinkt hoe dan ook veel Frans in onze normale taal door.In een eerder interview zei je dat het je doel was ‘om een gevestigd artiest te worden’. Maar wanneer ben je dan een gevestigde artiest? Voel je je dan nog niet gevestigd?

Als gevestigde artiest heb je het helemaal bereikt. Dan sta je in mijn ogen tussen namen als Flip Kowlier, Bart Peeters… en alle andere gevestigde waarden in het Vlaamse muzieklandschap. Ik hoop dat ik daar ooit bij in het rijtje mag staan.
 

Waar haal je je inspiratie voor je teksten? Komt dat spontaan of haal je die uit je eigen ervaringen?

Een combinatie van beide. De ene keer komt het spontaan in me op en schrijf ik vanuit persoonlijke gebeurtenissen, maar ik zoek ook wel eens dingen op. Ik wil verhalen en boodschappen brengen en daar ga ik naar op zoek. 
 

Ben je momenteel bezig aan nieuwe projecten?

Stilletjes aan ben ik wel bezig aan nieuw materiaal. Ik heb momenteel zeer veel aan mijn hoofd met de vorige plaat ‘En Route’. Er staat nog een hele festivalzomer voor de deur en in het najaar houden we nog twee grote concerten, eentje in de Lotto Arena en eentje in Paradisio in Amsterdam. All new articles