
Uitgaan in Gent: Wat verandert er door het circulatieplan?
Vanaf vandaag gaat het veelbesproken Gentse circulatieplan van kracht. Het stadscentrum wordt opgedeeld in een autovrije zone en 6 sectoren die enkel vanaf de ring bereikbaar zijn. Cruisen in de binnenstad wordt nu een hoop moeilijker, ten voordele van de leefkwaliteit van de Gentenaren, de vlotheid van het openbaar vervoer en de veiligheid van fietsers en voetgangers in de binnenstad. Maar het brede Gentse aanbod van muziek en cultuur lokt uitgaanders uit heel Vlaanderen naar de Arteveldestad. Hoe geraak je nu op je feestbestemming?
Openbaar vervoer
De milieuvriendelijkste en vaak ook comfortabelste manier om vlot in het centrum te raken - niemand hoeft BOB te zijn - blijft natuurlijk het openbaar vervoer. Bussen en trams rijden frequent door de stad, met goed gelegen knooppunten aan het Sint-Pietersstation, de Korenmarkt, Zuid en Dampoort. De Handelsbeurs en NT Gent betalen zelfs je busticket terug!
Toch blijft de auto vaak de enige optie voor niet-Gentenaren om ‘s avonds in de stad te geraken. De laatste bussen van het "Nachtnet" en de laatste treinen moet je veelal vóór half 1 ‘s nachts genomen hebben. Stad Gent raadt zelf aan de Park en Rides aan de rand van de stad te gebruiken om je auto aan de stadsrand achter te laten, maar daar geraak je dus ruwweg na 1 uur of voor 6 uur niet met bus of tram.
Met de wagen
Doordat de verbindingswegen in de binnenstad “geknipt” zijn (met wegmarkeringen of paaltjes), moet je wellicht je route naar je favoriete danstempel of concertzaal aanpassen. Ingewikkeld is dat niet, maar het vergt wel een beetje extra planning. In regel moet je met de auto de stadsring (R40) volgen en die verlaten in de zone van je bestemming. In welke zone welke venue precies ligt, zie op de onderstaande kaart.
1. Zone Krook:
Overpoortstraat (autovrij)
Sint-Pietersnieuwstraat (o.a.Vooruit)
Walpoortstraat (o.a.Minardschouwburg)
Kouter (Handelsbeurs, Opera)
2. Zone Portus Ganda:
Vlasmarkt/Sint-Jakobs (o.a. Charlatan, Afsnis...)
Beestenmarkt (o.a. Café Video, Club 69, Club IIII…)
3. Zone Gent-Centrum (Autovrij):
Klein Turkije
Korenmarkt
Sint-Baafsplein
4. Zone Tolhuis:
Patershol, (o.a.White Cat), Oudburg
5. Zone Rabot:
Minus One
6. Zone Brugse Poort:
Café Congé
7. Zone Coupure:
Hotsy Totsy
Café De Loge
De Walrus
Café Bornhem
Stad Gent heeft een routeplanner die je kan gebruiken bij het uitstippelen van Google, maar die aanvaardt enkel vertrekpunten van binnen groot Gent. Het stadsbstuur raadt aan je GPS te updaten of Google Maps te gebruiken, maar die laatse lijkt nog niet de juiste routes aan te geven. De signalisatie negeren in de hoop geen politie tegen het lijf te lopen is ook geen goed idee, want er staan overal slimme camera’s met nummerplaatherkenning. Een boete kost je 55 euro.
Parkeren in het centrum kan nog steeds in de vele ondergrondse parkings en op parkeerplaatsen in de stad. Rondrijden in de stad op zoek naar een parking met vrije plaatsjes, is door de afgescheiden zones wel pakken ingewikkelder geworden. Download daarom zeker de parkeer-app van Stad Gent, die weergeeft welke parkings nog vrije plaatsen hebben. Zo hoef je niet nodeloos kilometers om te rijden op zoek naar een parkeerplaats.
Het nieuwe circulatieplan hoeft zeker geen domper op de Gentse feestvreugde te zijn. Met een minimum aan planning kan je nog steeds vlot je bestemming bereiken, en zorgeloos gaan feesten. Rock on!