CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Vic Mensa en Mr Carmack zetten Standing Rock in de kijker

De protesten tegen de 'North Dakota Access Pipeline', beter bekend onder de hashtag #NoDAPL, hebben in de afgelopen maanden al veel media-aandacht gekregen. What's all the fuzz about, wil je weten? Kort door de bocht: big industry versus Native Americans (en milieuactivisten), en het lijkt erop dat die laatste nu gewonnen hebben! 

Tekst door Yannick Verhasselt en Hendrik Wittock


Het Army Corps of Engineers besliste zopas om geen vergunning te geven aan het bedrijf dat de pijpleiding wilde aanleggen. Een prachtig bewijs dat de solidariteit, de hoop en het doorzettingsvermogen van een massa individuen big industry wél de baas kan zijn. Sinds april al protesteren de Sioux-indianen van Standing Rock en sympathisanten tegen de bouw van de Dakota Access-pijpleiding. Deze bedreigde volgens de eersten hun waterbronnen en heilige plaatsen, en milieuactivisten en andere sympathisanten vreesden voor een mogelijke natuurramp. Protestanten werden vaak zonder reden opgepakt, geslagen of belaagd met waterkannonen, maar dat bleek nu dus niet voor niks. Dat zal vooral de volgende hiphopartiesten niet onberoerd laten... 
 

Vic Mensa bracht recent een bezoek aan Standing Rock om er uit solidariteit met de bewoners te protesteren. In de livestreams die hij uitzond op Facebook legt hij uit waarom hem dit zo nauw aan het hart ligt. Nadat Vic de gevolgen zag van de watervervuiling in het stadje Flint eerder dit jaar, probeert hij ook nu weer aandacht te vestigen op dit probleem om de dingen die in het stadje zijn gebeurd te voorkomen.

 

Daarnaast heeft Mr Carmack ook een album gereleased ten voordele van de protestanten. Bij het album, dat je kunt verkrijgen via bandcamp, hoort een briefje. Hij bedankt ermee even z’n fans maar staat ook stil bij wat echt belangrijk is voor mensen. Van welke hobby we beoefenen tot wie onze wereld controleert. Hiermee wordt dan ook meteen de link gelegd naar de #NoDAPL en gaat de volledige opbrengst van het album naar de dappere activisten in Standing Rock.

 All new articles