CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Vietnam in 10 foto’s van Simen Eeckhout

Deze zomer bezocht Chase blogger Simen Eeckhout Vietnam. Hij startte zijn reis in de zuidelijke stad Ho Chi Minh City en eindigde in hoofdstad Hanoi. Verplaatsingen gebeurden met slaaptreinen, gammele busjes en veel gepuf - het was er namelijk ontzettend warm. Onderstaande foto's geven een mooi overzicht van hoe Simen zijn reis ervaarde. Deed je afgelopen zomer zelf een mooie reiservaring op en heb je daar een fotoreeks van? Stuur dan een mailtje naar onze redactie met je foto's en wat info. 

 

 

Het communisme heeft nog duidelijk de bovenhand in Vietnam. Overal in het straatbeeld en in musea is naast de Vietnamese vlag (met de ster), ook de communistische te zien. De buste is van nationale held Hồ Chí Minh. Hij vocht voor een verenigd Vietnam en versloeg de Franse kolonisten in de befaamde slag bij  Điện Biên Phủ. Deze foto is genomen in het herenigingspaleis, de plek waar het einde van de Vietnamoorlog werd ingeluid. Hier werden toenmalig Noord- en Zuid-Vietnam samengevoegd tot de huidige socialistisch republiek Vietnam.

 

 

Een doorsnee straatbeeld. Veel privacy hebben de meesten in de grootstad Ho Chi Minh City niet. Woonkamers dienen ook als garage, inkomhal en andere dingen waar geen plaats voor is. De kleine ventilator is noodzakelijk om de dag daar in vaste vorm door te komen.

 

 

De bevolking van Vietnam is statistisch gezien niet zo religieus. De godsdiensten die vooral vereerd worden zijn het boeddhisme en het confucianisme. Er zijn dan ook veel Boeddhabeelden terug te vinden doorheen het land. Deze staat in de kustplaats Nha Trang en is meer dan twintig meter hoog. Hij ziet er nog spierwit uit. Dit komt doordat het oorspronkelijke beeld meermaals vernietigd is tijdens de vele oorlogen die het land gekend heeft.

 

 

Het land is zich langzaamaan een weg uit de armoede aan het banen. De infrastructuur gaat erop vooruit en steeds meer kinderen gaan naar school. Dit kind woont in een vissersdorpje, waar hij op de lokale basisschool zit. 

 

 

Dat de lokale bevolking minder op steun van de overheid moet rekenen dan bij ons hoeft geen betoog. Maar dat een 87-jarige vrouw en haar 94-jarige echtgenoot nog steeds hun land moeten bewerken om te kunnen overleven, tart toch de verbeelding. Dag in, dag uit staat ze om vier uur in de ochtend op. Chapeau!

 

 

Deze foto is genomen rond 16u00. Op een uurtje ging de lucht van helderblauw naar helemaal donkergrijs. De regen viel met bakken uit de lucht. Het schuurtje van een boer heeft ons gered van het Vietnamese stortbad.

 

 

HaLong Bay wordt gezien als een natuurlijk wereldwonder. Het is een kustlijn met meer dan 2000 eilandjes voor. Deze eilandjes steken als rotsen uit het water.  Deze foto toont de bouw van een pretpark aan de kust, met op de achtergrond de befaamde rotsen. Chinese investeerders zijn een heel themapark uit de grond aan het stampen. Like it or not maar de authenticiteit gaat steeds vaker verloren.

 

 

De literatuurtempel in Hanoi. Voor het beeld staan koekjes, bier en andere versnaperingen om de god in kwestie te eren. Heel goed onderhouden is het niet allemaal. Daaruit blijkt dan toch dat religie geen centrale plaats inneemt in het leven van de Vietnamezen. Het is eerder bijgeloof.

 

 

Vietnam was tot in 1945 een Franse kolonie. Dit is de Hỏa Lò Prison in Hanoi, of in de volksmond de ‘Hanoi Hilton’ genoemd. Hier hielden de Franse bezetters de politieke gevangenen vast. Na de bevrijding gebruikte Noord-Vietnam de gevangenis om de Amerikaanse oorlogsgevangenen in te steken. Martelen was hier niet uit den boze en mede door de aanwezige guillotine hangt hier nog steeds een grimmige sfeer.

 

 

Winkeltjes, vooral klerenwinkels, kom je niet tekort in Vietnam. Dit is een overdekt shoppingcentrum. Het op het gemak flaneren is er hier wel niet echt bij. Constant word je in de smalle gangetjes tussen de kramen door aangesproken om al dan niet de nieuwste, namaak, merk T-shirts te kopen.All new articles