CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Vijf dingen die jij kan doen na het zien van ‘Before The Flood’

‘Before The Flood’ is de nieuwe documentaire van Leonardo DiCaprio, in samenwerking met National Geographic Channel. De docu zoomt in op de klimaatsverandering die we momenteel ondervinden doordat de mens op grote schaal consumeert. Ecosystemen worden verstoord en het zeeniveau stijgt, waardoor mensen, dieren en hun omgeving bedreigd worden. Als de aarde nog verder opwarmt en de ijskappen verder smelten, zullen bepaalde regio’s onbewoonbaar worden en zullen nog meer fauna en flora afsterven. Eén ding is zeker: wie na het zien van de Titanic dacht dat Leo niet zo van ijsklompen hield, heeft het grondig mis.

 

Toegegeven, de sombere realiteit die de docu schetst, gaan we soms liever uit de weg. Er is nog hoop, al voelt het aan als de spreekwoordelijke druppel op de hete plaat: als iets wat op grote schaal niks uitmaakt, maar ieder klein beetje helpt. Dit zijn alvast vijf dingen die jij kan doen om jouw steentje bij te dragenWhat is going on and what can be done?

 

1. Geloof dat het een probleem is

Het klinkt gek he, hoe kan je de klimaatsverandering nu ontkennen? Toch zijn er wereldwijd mensen - onder wie zelfs politici - die de opwarming van de aarde afschilderen als een leugen. Het gaat niet goed met onze moeder aarde; als je daar nog aan twijfelt, heb je deze docu waarschijnlijk niet gezien. Hou dit dus ook in je achterhoofd als je naar de stemhokjes gaat!

 

2. Verbruik minder elektriciteit

So take responsibility! Het allereerste wat je kan doen, is minder elektriciteit verbruiken. Voor de productie hiervan worden vooral fossiele brandstoffen gebruikt, die erg vervuilen. Start simpel, laat het licht niet nodeloos aan en trek de stekker uit. Vervang al je oude gloeilampen door nieuwe (en zuinigere) led-exemplaren of spaarlampen. Echt ecologisch ben je wanneer je investeert in zonne-energie. Zonnepanelen op je dak zijn dus een goed idee, maar we begrijpen het als je je voorlopig moet beperken tot een gsm-lader op zonne-energie.

 

3. Verbruik minder brandstof

Yes, we weten dat het cliché is: ga met de fiets! Als je in de stad woont, kan je ook lekker een skateboard of cruiser kopen. Neem anders het openbaar vervoer, of carpool! Het is gewoon vreselijk om te zien hoe ’s ochtends elke auto nagenoeg leeg is. Hier kun je trouwens zien hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in jouw stad.

 

4. Let op met (runds)vlees

Misschien ben jij wel fan van af en toe een goed stuk vlees, maar die lekkere steak of rundshamburger is ontzettend vervuilend. Koeien stoten bij het loeien ontzettend veel methaangas uit, wat 23 keer vervuilender is dan koolstofdioxide. No, you don’t have to go all veggie, unless you want to. Je kan al beginnen met kleinere porties vlees te eten (in plaats van een boterham met hesp, eentje met salami en eentje met boterhamworst). Of las een veggieday in, waarop je geen vlees eet. Overschakelen van rund naar kip is ook al wat milieubewuster. Een kip heeft namelijk minder voedsel en ruimte nodig, plus ze vervuilt minder. Die steak bewaren we dus beter tot zondag.

 

5. Let op met palmolie

Palmolie wordt in werkelijk alles gebruikt, omdat het de goedkoopste plantaardige olie is. Maar helaas, gigantische oppervlaktes bos worden platgebrand om palmbomen te planten. Veel dieren, waaronder de orang-oetan, hebben daardoor geen plaats meer om te leven. Onder meer Doritos en Burger King dragen bij tot het verdwijnen van het regenwoud. Ook veel andere brands en veel make-upmerken bevatten palmolie. We zeggen niet dat je deze producten volledig uit je leven moet bannen, maar kies af en toe eens voor een milieubewuster alternatief.   

 

 All new articles