CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Help Marijn Carton vloggen voor het best bewaarde winkelgeheim van Maastricht

Iedereen die wel eens graag gaat shoppen, weet dat als je even de grens oversteekt Maastricht een ideale bestemming is om ons modebewust hartje op te halen. Met wel drie verdiepingen bomvol kledij, accessoires, boeken en nog veel meer noemt het plaatselijke winkelcentrum Entre Deux zichzelf “het best bewaarde winkelgeheim van Maastricht”. Na een succesvolle zoektocht eerder dit jaar naar fashionistas en fashionistos met blogtalent, houden ze momenteel een wedstrijd voor lifestyle- en fashion vloggers om hun team te versterken. Onze eigen Marijn Carton van het Chase Limburgs YouTube collectief gaat deze uitdaging maar al te graag aan.

De wedstrijd loopt reeds 1 mei af, dus als je fan bent van Marijn's vlogkunsten, ga dan snel op hem stemmen via de voting contest op de Entre Deux facebookpagina!

Tekst door Chess Teugels, foto's door Sacha Claes

 

Hoe ben je beginnen vloggen en wat drijft je om dat te blijven doen?

Ik was destijds al met veel dingen tegelijk bezig. Ik acteer in toneelverenigingen in Bokrijk, studeer, heb een eigen zaak en trek er vaak op uit met mijn beste vriend Thibault om cultuur op te snuiven. Tijdens een mislukte sollicitatie bij de VRT, waar ik eigenlijk heel graag zou willen werken, bleek dat ze iemand zochten die beter met video kon werken. Dat kon ik wel, maar ik was het een beetje verleerd. Toen kwam ik online de vlog van Hannes Coudenys tegen, die ondertussen vrij bekend is. Ik deed dan één plus één: ik doe veel in mijn leven én ik wil mijn video skills bijwerken. Dat is het begin geweest van mijn vlogs.

In het begin was het veel werk, nu nog steeds, maar ik doe het heel graag. Ik vind het leuk om mijn dagelijks leven te filmen en nieuwe manieren te bedenken om dat vast te leggen. Ik krijg ook veel positieve commentaar van mensen, wat mij ook zeker de drive geeft om ermee door te gaan. Ergens is het ook gewoon super fijn om elke week een soort mini-samenvatting te hebben. Het klinkt misschien heel stom maar de laatste tijd denk ik: als ik binnen een aantal jaar kinderen heb - nu nog niet alsjeblieft (lacht) -,  dan kan ik tonen van "kijk, hier is papa mee bezig geweest vroeger".  Dat autobiografische gegeven vind ik wel tof.
 

Hoe zou je je eigen vlogstijl omschrijven?

In de eerste plaats zou ik mijn vlogs bestempelen als 'eerlijk'. Als je mijn vlogs bekijkt, zie je wie ik ben. Ik doe me niet anders voor op de een of andere manier. Vrolijk zou ik mijn stijl ook noemen. Ik probeer altijd goede vibes uit te zenden en positief te zijn over wat ik doe. En entertainend past er ook wel bij. Ik zou geen vlog willen waarin ik enkel praat of één die heel saai is, maar wil het entertainend houden voor de mensen door leuke shots en toffe muziek af te wisselen met informatieve weetjes en gebabbel.
 

Wat heb je zoal bij geleerd sinds je bij het Limburgse YouTube Collectief zit?

Goh, ik heb al veel bijgeleerd sinds ik bij het YouTube collectief zit! Als ik iets specifiek moet noemen, dan is het voornaamste dat ik bijgeleerd heb om sneller te cutten naar het volgende shot. Een beetje het kill your darlings principe. In plaats van bepaalde tussenshots langer te laten lopen, sneller wisselen tussen shots. Dat maakt het tempo en de flow van de video in het algemeen veel aangenamer.

Sacha Claes (die het YT Collectief begeleidt, n.v.d.r.) is een enorm getalenteerde videograaf en fotograaf, van hem heb ik al heel veel tips gekregen. De steun die ik van hem en Chase krijg, alsook de feedback, tillen mijn video's telkens naar een hoger niveau. Als ik terug kijk naar mijn allereerste vlog en die vergelijk met mijn vlogs nu, dan zie ik echt een stijgende lijn. Dat heeft echt wel te maken met de steun die ik van Chase krijg en de frequentie waarmee ik aan het vloggen ben.

 


 

In je deelname video beschrijf je jezelf als een “creatieve duizendpoot".  Je vlogt, ontwerpt, acteert en bent bezig met fashion. Waar komt al deze creativiteit vandaan?

Ik heb inderdaad veel passies. Waar dat juist vandaan komt, is moeilijk te zeggen. Ik denk wel dat creativiteit in het algemeen in de familie zit. Mijn grootvader gaf les aan het Hoger Kunstonderwijs in Hasselt. Mijn mama is ook vrij creatief en heeft regentaat plastische opvoeding gestudeerd; al heeft ze er verder nooit iets mee gedaan. Vroeger tekende en schilderde ze veel. Ik denk dat het wel voor een stuk daar vandaan komt. Het creatieve heeft zo altijd al in me gezeten. Al van kinds af aan was ik aan het tekenen en gedichten aan het schrijven.

Het acteren en de ondernemingszin om mijn eigen zaak te starten, zijn volledig uit mezelf voortgekomen. Ik heb mezelf altijd voor ogen gehouden dat ik van mijn passies mijn beroep wil maken, zodat ik er de rest van mijn leven mee bezig kan zijn. Ik denk dat dat dé drive is achter alles wat ik doe. Ik acteer graag, ontwerp graag en maak graag videos. Als ik al die dingen dan kan combineren in mijn vlog, doen er zich nieuwe kansen voor. Zo kan ik bezig blijven met de dingen die ik graag doe.


Sinds twee weken heb je nu ook een nieuwe segment op je YouTube kanaal, genaamd “Piekfijn met Marijn”. Ben je altijd al zo modebewust geweest?

(lacht) Neen, verre van! Ik heb verschillende periodes in mijn leven doorlopen zoals de meesten. Het begon allemaal met mijn seut-periode in het eerste middelbaar met een hoog dichtgenkoopt polo'ke en piekjes in mijn haar. Dat evolueerde naar mijn skate- en punkperiode met losse broeken, vette DC sneakers, emo-kapsels en skateboards. Daarna kwam mijn metal-periode met een paardestaart tot op heuphoogte, Slayer t-shirts en legerbotinnen. Toen verdikte ik plots enorm en schakelde ik over op comfortabele kledij. Een beetje op zoek naar mijn eigen stijl. Nu heb ik echt mijn draai gevonden, mijn stijl weten te ontdekken en vorm te geven.

Mijn huidige passie voor mode en er goed uitzien komt ook voort uit mijn passie voor design en kunst. Dat heeft immers allemaal te maken met de wereld mooier te maken. Ik zie daar wel een parallel in. Plus: mijn moeder Greetje, die pas haar eigen mode blog "een beetje greetje" begonnen is op mijn aanraden, is altijd bezig geweest met mode en kocht voor mij als kind al mooie kleertjes. Ik denk dat ik dat dus ook langs die kant heb overgeërfd. 


Van opleiding ben je grafisch ontwerper, op welke manier vertaalt zich dat in je mode keuzes?

Ik hou van een strak minimalisme in mijn design en dat komt terug in mijn kledingstijl. Als ik mijn eigen stijl moet beschrijven, dan zou ik de nadruk leggen op mijn voorkeur om strak minimalisme te combineren met streetwear. Contrast is ook een belangrijk aspect in mijn ontwerpen. Ik werk graag met zwart-wit en wissel harde lijnen af met zachte lijnen. Ik streef zowel in mijn werk, als in mijn kledij naar contrasten. Bijvoorbeeld een heel gewaagde sneaker gecombineerd met een klassiek hemd of klassieke jas, dat zijn dingen die ik heel cool vind.

 


 

Hoe kwam je op het idee om mee te doen aan deze vlogwedstrijd over de landsgrenzen heen?

Een vriendin van me had op Facebook de oproep zien staan, dacht aan me en stuurde het me door. Ik had toen nog maar enkele dagen de tijd om me aan te melden. Ik ging wel al vaker shoppen in Maastricht en was ook net begonnen met een modesegment op mijn YouTube kanaal, dus het kwam eigenlijk als geroepen. Ik dacht we doen het gewoon. Dat is ook een houding die ik gedurende heel mijn leven, mijn hele carrière probeer aan te houden. Zo van 'fuck it, let’s do it!'. Niet te lang twijfelen. Gewoon doen en we zien wel wat er van komt.
 

Denk je dat je een goede kans maakt te winnen?

Dat vind ik moeilijk te zeggen over mezelf. Ik ben absoluut niet ijdel en niet de persoon om snel te stoefen. Ik heb mijn concurrentie bekeken en er zitten een paar leuke kandidaten tussen, zoals Charissa die ambassadrice is van Hunkemöller. Voor de rest zijn het allemaal mensen die gepassioneerd zijn en even graag willen winnen als ik. Maar ik denk dat ik een leuke video heb gemaakt. Ik ben dan ook echt gepassioneerd door mode en stijl, waarover de vlog moet gaan. Dus als ik mijn drive erachter zet, denk ik zeker dat ik kans maak. Laat het ons hopen!
 

Op welke manier betekent het winnen van deze wedstrijd een meerwaarde voor jou?

Het is sowieso al een leuke meerwaarde als ik mensen kan inspireren met mijn verhaal en mijn vlogs. Mijn algemene opzet is om mensen te entertainen en te inspireren. Het zou dus al een hele mooie bekroning van mijn werk zijn als mensen geïnteresseerd zijn om naar mij te kijken en luisteren. Ook shop ik enorm graag, dus die 250 euro shoptegoed elke maand zou zeer mooi meegenomen zijn. Ik kan bovendien erg goed overweg met Nederlanders. Net zoals hen ben ik niet op mijn mond gevallen, ben ik erg sociaal en benader ik alles liefst rechttoe rechtaan. Ik denk daarom dat het erg interessant is voor mij om voor Maastricht te vloggen.
 

Wat mogen we in de toekomst nog verwachten van jouw vlog?

Goh, dat weet ik zelf niet. Ik neem gewoon mijn camera mee, film en zie dan wel wat er gebeurt. Ik wil sowieso mijn vlog blijven uitbouwen. Mijn hoofddoel is om mensen te inspireren, zoals ik reeds zei. Ik ben mijn eigen zaak gestart, ben constant op zoek naar nieuwe uitdagingen en neem sprongen in het diepe. Soms lukt het, soms lukt het niet. Ik zou graag met mijn vlogs mensen blijven inspireren en hopelijk aanzetten om zelf ondernemend te zijn. Ik zie niets liever dan jonge mensen die creatief bezig zijn en van hun passie hun beroep willen maken. Dus als ik mensen op die manier kan inspireren, ben ik content en geslaagd in mijn opzet. Hopelijk kan ik dit binnenkort ook voor Entre Deux doen.

 

Met financiële steun van de provincie Limburg.

 All new articles