CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Waarom we allemaal op Princess Nokia zaten te wachten

Op 27 januari speelde Princess Nokia in een uitverkochte Beursschouwburg, op 20 april brengt ze een bezoekje aan de Vooruit in Gent, 25 mei is Antwerpen aan de beurt en Couleur Café 2017 mocht haar ook al aan de line-up toevoegen. Seems like we can’t get enough of her. Nu vraag je je misschien af: wie is die Princess Nokia? Een zeer belangrijke vraag waar antwoord op moet komen. Wij vertellen je meer over deze alomtegenwoordige latina uit New York en vooral: waarom ook jij op haar zat te wachten.

 

Tomboy

Zelf zou ze bovenstaande vraag beantwoorden met ‘that girl is a tomboy’. Daarmee is ook meteen de toon gezet. Princess Nokia beschrijft zichzelf als een tomboy, little titties and phat belly incluus. Maar dat zal haar er niet van weerhouden ieders aandacht te krijgen. Gangbare schoonheidsidealen lapt Princess Nokia aan haar laars. In plaats van hedendaagse idealen na te streven, ontpopt ze zich tot  haar eigen, unieke schoonheidsideaal. A cup, baggy sweatpants, and a fucked up ponytail and they’ll still love me. I am one captivating son a bitch.

In een Couch Talk met Ab-Soul deelt ze mee dat het niet haar bedoeling is om mooi te zijn. Haar bedoeling is om eerst haar lelijk-zijn te tonen aan de wereld. Op die manier kan ‘haar schoonheid door die zogenaamde lelijkheid schijnen’. Misschien is dat een boodschap waar velen iets mee zijn. Some self love.

Zoals misschien al duidelijk is, is Nokia niet in een hokje te plaatsen. Zelf omschrijft ze het als volgt: You can’t put me in a box even though I’m a doll. In haar radioshow Smart Girl Club vertelt ze dat ze naast rappen ook figureert in verschillende campagnes. O.a. Calvin Klein en Stussy passeerden de revue. In een vorig leven was ze trouwens ook go-go dancer, punker en altijd een outcast. Destiny Nicole Frasqueri alias Princess Nokia performde vroeger als Wavy Spice en Destiny maar sinds 2014 gaat ze onder de naam Princess Nokia. Dat alter ego werd geboren na de dood van haar moeder. Toen die haar strijd tegen aids verloor, kwam Nokia terecht in een pleeggezin. Naar eigen zeggen werd ze geslagen door haar pleegmoeder waardoor ze op haar zestiende besloot weg te lopen van huis. Met een gsm en een paar dollars trok ze New York in en legde daar de fundamenten voor de princess die ze nu is.

 

Santería

In Verse two (1:55) van Brujas gaat Nokia gedetailleerd in op haar roots

I’m that black a-Rican bruja straight out from the Yoruba

And my people come from Africa diaspora, Cuba

And you mis that Arawak, that original people

I’m that Black Native American, I vanquish all evil

I’m that Black a-Rican bruja straight out from the Yoruba

And my ancestors Nigerion, my grandmas was brujas

And I come from an island and it’s called Puerto Rico

And it’s one of the smallest but it got the most people

Nu iedereen volledig op de hoogte is van haar roots, kunnen we dieper ingaan op haar geloof: Santería (ook bekend als Lukumí, Lucumí of Regla de Ocha). Santería ontstond bij de Yorùbá, een van de grootste etnische groepen van West-Afrika. Tijdens het Spaanse kolonialisme werden de Yorùbá verboden om hun religie te praktiseren. Als oplossing daarvoor mengden Nokia’s ancestors als het ware het Rooms-Katholicisme met hun geloof. En dat is de erfenis die Princess Nokia vandaag eert. Via Santeria verzet Princess Nokia zich tegen assimilatie, brengt ode aan haar moeder en grootmoeder en haar West-Afrikaanse roots. The indigenous woman is reflective of the modern, urbanized ghetto woman. I don’t like to lose sight of that. 

 


Feminist

Vergeet BH-verbrandingen en mannenhaat. Denk: gelijkheid en de Woman’s March van 21 januari 2017, waar Princess Nokia trouwens ook aanwezig was. Op haar Instagram poste ze over het event. In het onderschrift van de foto vertelt dat ze op haar negentiende koos voor abortus, volgens haar een beslissing die elke vrouw zou moeten kunnen nemen. Aangezien dat recht nu vooral in Amerika in gedrang komt, roept ze vrouwen op om zich samen te verzetten tegen het patriarchaat.

Haar eerdergenoemde radioshow Smart Girl Club is het kanaal bij uitstek waar ze vertelt over haar kijk op feminisme. In Afleveringen van ongeveer een uur of meer kan je Nokias hersenspinsels volgen. Dat lijkt lang? Wacht tot je haar stem hoort.

 


Samenvatting voor wie te lui was het volledige artikel te lezen

Waarom zaten we nu juist allemaal op haar te wachten? Het antwoord op deze vraag zou nu ongeveer duidelijk moeten zijn. Maar voor wie de kern nog niet meeheeft: lemme break it down for you.

Princess Nokia is ook voor jou relevant omdat ze zich radicaal verzet tegen schoonheidsidealen die al jaren braaf gevolgd worden, omdat ze het vrouwelijk lichaam viert in al haar vormen, omdat ze kracht haalt uit spiritualiteit zonder zich erin te verliezen, omdat ze toegeeft dat het leven geen feest is en dat mentale gezondheid een proces is, omdat ze spreekt in naam van vrouwen over de hele wereld en ook gehoord wordt. Daarnaast natuurlijk omdat ze naast betekeniselementen gewoon de beats heeft en kan rappen. Simple as that.

 

PS niets vragen over haar weave.

 All new articles