CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Wannes Loosveldt: “Afro en tropical worden amper live geprogrammeerd. Wij doen het wel”

Hij werkt bij het Brugse jeugdhuis Comma, is de bezieler van het producerscollectief Damp Oord, heeft met Team Damp zijn eigen soundsystem, blies de pop-up URB EGG nieuw leven in én runt een café met zijn ene broer, Pieter. In het weekend van 21 juli had hij echter nog niks te doen, dus besloot hij dan het gloednieuwe festival Bomboclat te organiseren met zijn andere broer, Bram. Wannes Loosveldt (29) aka Wally Nesta is een echt begrip in de Brugse scene en hem een bezige bij noemen, is een understatement van jewelste!

Tekst: Wouter Verheecke - Foto's: Jennifer Kesteleyn

 

Jij draait al jarenlang mee in het reggae- en dancehallmilieu, maar hoe zou je bomboclat vertalen voor wie daar niet echt in thuis is?

Bombo is Jamaicaans voor een kont en clat is een stuk stof, dus letterlijk vertaald zou het een pamper of zo zijn. (lacht) Het wordt echter veelal gebruikt als een stopwoord, of ook wel als een scheldwoord. Toch kan het ook positief bedoeld zijn, in de betekenis van de maks, machtig. Sowieso is het een expressie van intense gevoelens, laten we het daar maar op houden.”

 

Welke ‘intense gevoelens’ moeten we dan krijgen op het festival?

“Je zou kunnen stellen dat de bottomline all things tropical is. Uiteraard moet de locatie (het strand van Zeebrugge, red.) dat al voor een groot deel uitstralen, aangevuld met een zomerse inkleding en tropical food and drinks. De muziek vormt natuurlijk de hoofdbrok. Hoewel velen dat misschien van mij verwachten, wordt het geen reggaefestival pur sang. We programmeren ook hedendaagse tropical beats en afro-dancehall, zowel op de main stage als in de dj-tent. Die genres zijn momenteel erg populair - niet in het minst omdat popartiesten als Drake, Rihanna en zelfs Ed Sheeran het oppikken -  maar die acts worden vreemd genoeg amper live geprogrammeerd. Wij doen het wel: de Ghanees Stonebwoy brengt bij ons zijn allereerste show in Europa!”

 

En daar ben je duidelijk trots op. Hoe moeilijk is het eigenlijk om tot een mooie line-up te komen, als je nog niks bewezen hebt tegenover artiesten of hun management?

“Sowieso zijn er namen zoals Kabaka Pyramid, Chronixx of Protoje die ik graag op onze affiche had gehad, maar waarvoor we te laat zijn omdat hun tours al lang vastliggen. Onze vergunning was pas begin januari binnen, dus moeten we nu alles op amper zes maanden tijd zien rond te krijgen. Toch is de respons veel hoger dan we hadden durven dromen, met kleppers als Anthony B, Konshens, Etana en Randy Valentine uit de huidige roots revival en dancehall scene. Met zo'n twintig live-acts, verspreid over drie dagen, wordt het festival dan ook veel groter dan de ‘uitvergrote Nah Mean party op het strand’ zoals we het oorspronkelijk voor ogen hadden.”

 

 

Dat strand is natuurlijk leuk voor de bezoekers, maar maak je het jezelf zo niet moeilijk, productiegewijs?

“Het is heel zeker een mes dat langs twee kanten snijdt en waarmee we dus een groot risico nemen. The easy way is echter niet altijd de leukste. (lacht) We hopen natuurlijk op mooi weer, maar sowieso hebben we af te rekenen met zand en zeewind, wat zeker niet de beste vrienden zijn van geluidsfirma’s. Met die keuze hebben we trouwens ook al een vinyl only sound mislopen die niet wil afkomen uit schrik dat hun teerbeminde platen beschadigd zouden geraken.”

 

Je organiseert het festival samen met je oudere broer. Hoe verloopt dat?

“In alle projecten die ik aanga, zoek ik altijd naar partnerships. Ik geloof niet in concurrentie, we moeten elkaars sterktes samenbrengen. Dit keer is die externe partij vrij intern. Mijn broer en ik zijn generatiegenoten, we kregen dezelfde, vrije opvoeding en we kennen elkaar door en door, dus dat schept natuurlijk een band. Ik hou me vooral bezig met de boekingen, Bram ontfermt zich meer over de productie en de financiën.”

 

Wanneer is Bomboclat echt geslaagd voor jullie?

“Dat valt niet in winstcijfers of bezoekersaantallen uit te drukken. Op de korte termijn willen we vooral kwaliteit brengen, niet alleen voor de bezoekers, maar zeker ook voor de artiesten. Zij moeten het strand met een goed gevoel verlaten: goeie sound, goed hotel, goed transport … We willen nu al punten scoren voor de volgende edities, want uiteraard zien we dit als een meerjarenplan. Op de lange termijn willen we echt iets betekenen voor die afro-tropical scene in ons land. Ik kijk nu al uit naar twintig jaar Bomboclat!” (lacht)

 

De eerste editie van Bomboclat vindt van 21 tot en met 23 juli 2017 plaats op het strand van Zeebrugge. Early bird tickets zijn nog tot 14 april verkrijgbaar op de festivalwebsite.All new articles