CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Weekendtip: Silent Disco op PITCHfestival

Dit weekend vindt de zesde editie van PITCH festival plaats van 1 tot 2 juli in hartje Amsterdam. Wie goed heeft gekeken naar de timetable, ziet voor de namen Mairo Nawaz en Jeff Solo in heel kleine letters ‘silent disco’ staan, zonder meer. Wat zijn ze daar van plan bij Pitch en hoe gaat dat er uit zien? We belden even met de organisatoren to find out.

tekst door Helena Verheye, foto’s door Bart Heemskerk
 

Pitch heeft in totaal zes podia, waarvan twee buiten en vier binnen. Buiten moet de muziek uit om middernacht, maar daar hebben ze bij Pitch iets op gevonden. ‘Kaap’, het buitenpodium, verandert na 23u in een 'silent disco'. Alle bezoekers die op dat moment bij het podium zijn krijgen een koptelefoon, en kunnen enkel zo verder luisteren. Volgens Pitch-woordvoerder Martin Verhorst is dat dé ideale manier om zonder geluidsoverlast tot laat door te feesten in de buurt van een woonwijk. Pitch laat je zo op vrijdag luisteren naar Mairo Nawaz en op zaterdag naar Jeff Solo.

Silent disco is een evenement waarbij de muziek, in plaats van via een geluidsinstallatie, via een radiosignaal en enkele duizenden draadloze koptelefoons tot bij het publiek komt. Wat het zo speciaal maakt, is volgens Martin de interactie tussen dj en publiek. Doordat de muziek niet loeihard staat, hoor je golven van blijdschap opstijgen bij een goed nummer. Hierdoor krijgt de dj directe en duidelijke feedback waar hij beter op kan inspelen.
 


 

Het is belangrijk dat ook de dj’s wat bekend zijn met het concept omdat het een heel andere manier van draaien is. Martin vertelt: ‘de monitor is weg, maar de dj heeft twee koptelefoons, eentje voor de muziek en eentje om de volgende plaat in te mixen’. Het feit dat Pitch voornamelijk een elektronisch muziekfestival is, maakt het bovendien éénvoudiger om een silent disco te houden; ‘een band is nooit helemaal stil, en een dj is dat wel.’

Klinkt het concept je niet helemaal nieuw in de oren? Zou best kunnen, we hebben natuurlijk allemaal al eens gedroomd over een feestje waar iedereen zijn eigen muziek kan meenemen. Het bekende Lowlands-festival werkte dit zelfs al heel origineel uit, aan de hand van een twee-kanaals silent disco waarbij je kan wisselen tussen twee verschillende dj's. Ook Kid Koala deed in 2012 een wereldtour waarbij het publiek moest luisteren via de koptelefoon.

Meer info over het festival vind je hier. De komende dagen brengt Chase verslag uit vanop Pitch, stay tuned!All new articles