CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Winter is coming: 4 jenevercocktails om de herfst door te komen

Houd het weekend van 15 en 16 oktober maar vrij! Dan kan je weer terecht in Hasselt waar de Jeneverfeesten de stad helemaal zullen overnemen. Op zaterdag kan je op het Capucienenplein zelfs genieten van een lekkere jenevercocktail met live muziek! Om je helemaal klaar te stomen voor de feesten geven Ben en Mattias van cocktailbar Bruut je een korte geschiedenisles en leggen ze uit waarom jenever zo een dankbaar product is.

Gin is de laatste jaren ontzettend populair geworden volgens Ben. Wat de meeste mensen echter niet beseffen, is dat gin eigenlijk het kleine broertje is van jenever. De Engelsen ontdekten het drankje toen ze tijdens de 17e eeuw in Nederland vochten. De gekke Hollanders dronken toen jenever om zich moed in te drinken. De term "Dutch courage" krijgt zo een heel andere betekenis! De Engelsen leek het ook geen slecht idee, dus die begonnen zelf ook wat te experimenteren. Jenever is dus eigenlijk de grote broer van gin. Alleen wat minder commercieel en iets complexer, vermits het wordt gemaakt met graanalcohol en moutwijn. Hierdoor krijg je die typische graansmaak die te vergelijken is met de smaak van een ongerijpte whisky.

Hoe komt het nu eigenlijk dat Hasselt de Belgische jeneverstad bij uitstek is? Geschiedenisleerkracht van dienst om deze vraag te beantwoorden is Mattias. Volgens hem werd in 1601 de productie en verkoop van brandewijn (tijdelijk) verboden in de Zuidelijke Nederlanden. Hasselt behoorde toen gelukkig tot het Prinsbisdom van Luik, waardoor de Hasselaren lustig hun ding konden blijven doen. Dat is maar goed ook, anders hadden Ben en Mattias onderstaande cocktails misschien nooit voor jullie kunnen maken.Kever Genever Old Fashioned (sterk, zoet, kruidig)

60ml Kever jenever
10ml Ahorn siroop
2 dashes Angostura bitters

Doe alle ingrediënten in een mixing glas en stir gedurende 1 min. Schenk uit in een Old Fashioned glas. Werk af met zeste van sinaasappel.

 

Hasselt sour (sterk, zuur)

30ml Glüh jenever
20ml Stookkot jonge jenever
10ml Cointreau triple sec
10ml Monin spicy siroop
20ml Citroensap

Doe alle ingrediënten in een shaker. Shake gedurende 10 seconden. Schenk uit in een coupe en werk af met zeste van citroen.

 

J&T - Jenever & Tonic (zoet, kruidig)

50ml Smeets extra jenever geïnfuseerd met verse thee op basis van sinaasappel en gember
100ml Fevertree Mediteranian tonic

Vul een groot wijnglas met ijs. Schenk hierbij 50ml Smeets extra jenever (geïnfuseerd met verse thee) en voeg de tonic toe. Werk af met de zeste van sinaasappel en een stukje gember.

 

Blues Berry (long, zoet / zuur)

40ml Smeets extra jenever
20ml Heidebit
20ml Limoensap
10ml Gembersiroop
5ml Bosbessenpuree
Ting pompelmoes

Doe alle ingrediënten in een shaker. Shake gedurende 10 seconden. Schenk uit in een tumbler over ijs. Top af met Ting en garneer.

 

Niet vergeten dus: zaterdag en zondag jenevertjes proeven op de Jeneverfeesten in Hasselt!All new articles