CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Yung Gods & Tads Thots: “Wij zijn de nieuwe sound uit Nederland”

Yung Gods, een hip-hop collectief bestaande uit Fosa YG, Loopey en Nodda, kwam ons land aftouren met hun NMP-tour. Zowel de Gods als Tads Thots blessten ons dit jaar met nieuwe studio albums, videoclips en hoogstandjes uit de Nederlandse straattaal. Faded bookte de SMIB-leden voor een avond moshen in Café Charlatan, en wij doken achteraf met hen de backstage in voor een interview tussen het smoken en de biertjes door.

Tekst door Yaell Monas, foto’s door Bavo Goossens

Fosa YG, Loopey en Nodda. Drie young boys uit de Amsterdamse buitenwijken die samen hip-hop collectief Yung Gods vormen. Ze brachten in 2019 hun eerste album uit, en touren samen met reeds gevestigd SMIB-member Tads Thots België en Nederland door met de NMP-tour. De drie rappers groeiden op met de godfathers van SMIB rondom hen, smoken al eens graag een joint en zitten bijna vaker in de studio dan op school. Bijna. Toen we hoorden dat de jongens Café Charlatan op stelten kwamen zetten, samen met Tads Thots en vaste SMIB DJ KC, moesten we wel even gaan kijken om te zien vanwaar de hele hype komt.

Loopey - foto door Bavo Goossens

HOE WILLEN JULLIE DAT IK JULLIE VOORSTEL AAN DE BELGISCHE JEUGD DIE JULLIE NOG NIET KENNEN?

Fosa: De nieuwe sound uit Nederland!

Tads: Ja man.

Fosa: We loeven België sowieso heel erg, want wie ons kent gaat altijd extra ham (gek, nvdr) op concerten.

WANNEER BESLISTEN JULLIE DAT JULLIE RAPPER WILDEN WORDEN?

Fosa: Hmm, 50 gram tijden. Ik wist ergens wel dat ik rapper wilde gaan worden, maar toch was het jaren stil rond mij. Pas toen Nodda en Loopey erbij kwamen wou ik doorgaan. Ik was niet meer alleen, zie je?

Loopey: Wanneer zeg je?

Fosa: Ergens in 2018. 50 gram tijden, toch?

Loopey: Toen pas?

Fosa: Ja, ik bracht in 2017 ook wel iets uit. Maar dan was het twee jaar stil. Geen album of videoclip, ik hing gewoon rond in de studio en rookte samen met de andere rappers en producers daar.

VAN WAAR KWAM HET IDEE OM HET MET Z'N ALLEN SAMEN TE GAAN DOEN?

Nodda: We zaten gewoon samen in de studio, en begonnen vanzelf te werken aan tracks.

Loopey: Origineel waren we gewoon vrienden van elkaar. Zo is het dan ook ontstaan, we waren een vriendengroep die niet echt wist welke richting we uit wilden gaan. Toen we dan samen in de studio waren, beseften we al snel dat we best een groep rappers konden worden.

TADS, BIJ JOU MOETEN WE AL IETS VERDER TERUGGAAN IN DE TIJD?

Tads: Er is niet expliciet een moment geweest dat ik besliste dat ik rapper wilde worden. Het is heel natuurlijk ontstaan tijdens de opnames van het eerste Bummy Boys album van Grgy en Ray Fuego.

Fosa: 2016?

Tads: 2013?

KC: Nee man, 2014 of 2015.

Tads: Ja, je weet toch. 2015 kwam ‘FUCKBOIPROOF’ uit, mijn eerste pokoe (track, nvdr.). Toen Grgy en Ray begonnen, begonnen we allemaal.

Fosa YG - foto door Bavo Goossens

JULLIE HEBBEN HET OVER GRGY EN RAY, DE GODFATHERS VAN COLLECTIEF EN ONDERTUSSEN OOK LABEL SMIB. MAAR HOEVEEL HEEFT SMIB BIJGEDRAGEN TOT WIE JULLIE ZIJN?

Tads: Ik zie SMIB gewoon als familie.

Nodda: Ja, als een broederschap waar heel veel liefde bij komt kijken.

Fosa: Waar we nu zijn komt in principe door onszelf, maar we hebben ook dingen meegekregen van hun.

Loopey: We zouden wel ergens zijn zonder SMIB, maar lang niet waar we nu zijn.

Fosa: We zouden niet zo snel kunnen touren en naam kunnen maken. SMIB heeft ons echt geholpen met alle dingen die bij ‘being a rapper’ komen kijken. Touren, promo maken en ga zo maar verder.

Nodda: Ze weten al wat die gameplay is, dus dat hebben ze doorgegeven aan ons.

MERKEN JULLIE DAN OOK ECHT HET VERSCHIL BIJ LEEFTIJDSGENOTEN DIE ZONDER ZO'N FAMILIE ZIJN OPGEGROEID?

Nodda: Zeker wel. Ze weten nog niet precies wat ze willen doen, wij weten dat al heel duidelijk.

Fosa: Misschien willen ze dansen of voetballen, maar ze weten het niet echt dus ze doen maar gewoon wat. Ze wachten af en kijken waar ze uitkomen.

Nodda: Daarom vragen ze ons ook vaak wanneer er een nieuw album komt of wanneer we nog eens optreden. Omdat ze bezig zijn met wat wij doen, want ze voelen het wel.

KC - foto door Bavo Goossens

ZIEN JULLIE YUNG GODS DAN ALS IETS APARTS VAN SMIB?

Fosa: Nu nog niet, maar we willen wel dat Yung Gods uitgroeit tot ons eigen ding. Het kan alle richtingen opgaan, maar we zien dit bijvoorbeeld zeker ook een label worden.

Loopey: We willen Yung Gods sowieso uitbreiden in de toekomst.

Fosa: Denk aan een kledinglijn, een label of een festival. Niets daarvan is zeker, maar we denken er natuurlijk wel aan.

YUNG GODS, HET BLIJFT INDERDAAD KLEVEN. WAAR KOMT DIE NAAM VANDAAN?

Fosa: Loopey moet jou dat uitleggen.

Loopey: In groep 7 (vijfde leerjaar, nvdr.) kwam de naam er ineens. We zijn in principe ook gewoon goden. Ik hoef dat niet echt uit te leggen. Als je me snapt, snap je me.

Fosa: In groep 8 was ik fan van A$AP Rocky, en van daar kwam Asof. Dat draaide ik om en voegde er later YG aan toe. Zo kwam mijn naam er.

Tads: Ik spitte in de eerste tune, ‘FUCKBOIPROOF’, een bar: ‘Noem me Tads Thots, want ik kaats die hoes.’ En uiteindelijk werd mijn rapnaam ook gewoon echt Tads Thots.

WE HEBBEN TWEE JAAR GEWACHT OP JE ALBUM, TADS. BEN JE NU AL WEER BEZIG MET EEN VOLGEND ALBUM, OF GENIET JE NOG EVEN NA VAN DIT ALBUM?

Tads: Dit album is alweer oud nieuws voor me. Nu ben ik al bezig met een nieuwe EP. Maar er komen ook losse singles uit, en ik ga wel wat op SoundCloud droppen ook. Ik blijf in de studio, stacking up new shit.

2019 WAS EEN HEEL STEVIG JAAR VOOR SMIB. VIER STUDIO ALBUMS, VIDEOCLIPS, POP-UP STORES. HOE GAAN JULLIE DIT VIEREN?

Fosa: We zijn nog niet klaar met 2019. Er komen nog dingen aan. We hoeven nu nog niet te vieren, toch? Nog even blijven doorgaan. En 2020 is ook een big surprise.

Tads: Zullen we al iets verklappen? Nee, he?

Fosa: Nee, doe maar niet. Just keep an eye on us.

Nodda: We hebben alleszins een heel goed jaarplan.All new articles