CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Yung Internet over levenslessen en Amsterdamse slang

De gasten van Yung Internet zijn ondertussen geen onbekenden meer voor ons Belgen. 'Cooldown Café' is uitgegroeid tot een echte meezinger, hoewel de exacte betekenis van de lyrics voor de meesten onder ons onduidelijk blijft. Deze zomer schuimt het nederhoptrio verschillende podia af in Nederland en België, zo ook dat van Pitch in Amsterdam. Daar schoven wij bij de heren aan tafel om hen enkele vragen te stellen.

Tekst door Flore De Pauw, foto's door Helena Verheye

 

Jullie nieuwste EP 'Binnenstad' kwam vorig jaar uit. Dat maakt drie EP's op twee jaar tijd. Hoe onstaan die EP's zo vlotjes?  

Young Mau: Dat gaat allemaal heel organisch. 

Hyperlink: Nee joh, ze stoppen mij vol met een hele hoop coke en dan ga ik als een machine tekeer. (Leeft zich volledig in en gaat als een geweer tekeer voor de volgende tien seconden.) 

 

Dus Yung Mau en Yelli hebben eigenlijk geen inbreng? 

Yung Mau: Wij hebben geen ene moer gedaan. Het enige wat wij doen in de studio, is alcohol sippen

Yelli: Nee, even serious nu. Wij zijn al heel lang vrienden en voelen elkaar gewoon heel goed aan. Een tijdje geleden doken we de studio in zonder grote bedoelingen. Dat ging goed en die ene keer ontaardde in een wekelijkse bezigheid. Dat is hoe je drie EP's in twee jaar krijgt. 

Yung Mau: We vinden het vet leuk om muziek te maken, dus daarom werken we ook zoveel. 

Hyperlink: We werken niet volgens het aloude stramien: beats maken, tekst schrijven en opnemen. Nee, we beginnen vanaf nul voor zowel de beats als de lyrics. Meestal komt een track tot stand in een half uurtje tot een uur. Een avondje muziek maken brengt zo'n zes tracks met zich mee, waarvan één of twee bruikbare.  

Yelli: We komen elke maandag samen om ons weekend te evalueren. Met andere woorden: verhalen worden geboren. Die verhalen gieten we in een track et voilà, music is made. 

 

Op 'Lit' rappen jullie "Steek je wijf in de fik". Wat is de bedoeling? 

(lachen) 

Yung Mau: Als er mensen zijn die na het luisteren van 'Lit' letterlijk hun vriendin in brand steken, dan willen wij daar liever niet mee geassocieerd worden. Dat is namelijk een beetje ziek. Het gaat er vooral over je fakkeltje door te geven aan iemand anders. En met fakkeltje bedoelen we hoe lekker je gaat. 

Hyperlink: In 'Spoor 2b' rappen we: "Spring voor de trein, homie, fuck die shit". Die lijn neem je beter ook niet te letterlijk. Dat geldt voor al onze teksten trouwens.  

Yung Mau: Klopt, het is allemaal metaforisch. 

 

Welke vibe willen jullie meegeven? 

Yelli: Wij willen eigenlijk helemaal niks meegeven. Wij bespreken gewoon wat we gedaan hebben het afgelopen weekend en that's it. We willen vooral elkaar entertainen en als andere mensen mee willen varen op onze golf, des te beter. 

Yung Mau: Ik hoop dat we mensen kunnen entertainen op een leuke, gezellige manier. Ook met een track die heel down is, wil ik alsnog mensen aan het lachen maken, snap je? Wanneer ik zeg "Spring voor een trein", bedoel ik eigenlijk: waar gaat het leven eigenlijk over? Het is allemaal een vorm van humor. 

Hyperlink: Het is ook de bedoeling mensen bij elkaar te krijgen. Mensen die kunnen genieten van een bepaald genre muziek, zoals het onze. Op die manier kan onze muziek onze fans doen verbroederen.  

Yung Mau: Vroeger had ik hetzelfde. Het ging van: "Hé, jij vindt de Jeugd Van Tegenwoordig kankervet? Dan ben je hard." 
 

 

 

Hoe tevreden zijn jullie over de huidige nederhop?  

Yelli: Nederhop gaat lekker. Vooral nu wij meedoen.  

Yung Mau: Volgens mij is er een soort van come up aan de gang. De nederhopscene gaat breder dan vroeger en kent verschillende takken die prima naast elkaar gaan. Hiphop sluit zich steeds meer aan bij pop en beperkt zich niet enkel tot de oldschool samples en de baggy kledij van pakweg de jaren zevengtig tot negentig. Vandaag is hiphop meer een lifestyle dingetje geworden dat veel mensen aanspreekt. 

 

Wat is goeie hiphop volgens jullie? 

(Er valt een stilte.) 

Yelli: Wij luisteren vooral naar Gucci Mane, Young Thug, De Jeugd, Opgezwolle ... Daar gaan we heel erg lekker op. Hebben jullie al gehoord van Het Wilde Westen? Dat zijn een paar straatjochies uit Den Haag die rappen over rare shit. Zeker checken! 

Yung Mau: Natuurlijk luisteren we ook naar MF Doom en Kool Keith. Maar niet alleen hiphop hoor, ook house en techno. 

 

Voor wie is jullie eigen muziek gemaakt? 

Yelli: Voor iedereen en alles. 't Is natuurlijk best handig wanneer je de tekst verstaat. Als je een baby bent van twee jaar, dan ga je gewoon een beetje huppelen. (Yung Mau & Hyperlink stemmen in.) 

Hyperlink: Waarschijnlijk is het voor veel Belgen ook moeilijk om ons te begrijpen. Je moet uit de buitenwijken van Amsterdam komen om 100% mee te zijn. Het is straattaal, gemengd met Surinaams, Arabisch en zelfverzonnen woorden. Zullen we een rondje taalbarrière-opheffen houden voor de Belgische fans? 

 

Please, ja. 

Affoe: een stukje, de helft van iets 

Kleppie: aangeschoten, lichtelijk dronken 

Pang: je ligt op de grond, dit is de eindhalte van een avond feesten 

Pak: cocaïne 

Chimie/chi-meid (uit het Surinaams): een meisje 

Sceer: je bent platzak 

(gekke) kromme stok: een joint 

Sannies: farmaceutische dingetjes 

Gappie: de fase tussen kennis en vriend, iemand die je kent 

Tjappen: nuttigen, eten 

Mik: gezicht, je bek 

Waggie: auto 

 

 

Daar kunnen we wat mee. Wat zijn jullie toekomstplannen? 

Yelli: We gaan een sekstape maken met Mauro onder de naam 'Magic Mau'. Dat wordt geil. 

 

Leuk, waar vinden we die terug? 

Yelli: Die brengen we niet uit, misschien leaken we hem wel.  

Yung Mau: Nog een leuk nieuwtje: we gaan werken aan een heel gek studioalbum. Deze keer gaan we voor instrumenten om het geheel een beetje af te lijnen. De muzikanten zijn allemaal vrienden, want we werken alleen met mensen met wie wij zelf cool zijn, niet met wie andere mensen cool vinden. 

 

Laatste vraagje nog: welke levenslessen moeten we onthouden van Yung Internet? 

(bijna in koor): Ga naar school, don't do drugs en steek je wijf niet in de fik!

Hyperlink: Nog eentje van mij persoonlijk: als je niet in jezelf gelooft, is het beter om gewoon je best te doen op school. 

 

Meer Yung Internet? Op 16 juli komen ze naar Het Bos in Antwerpen voor de releaseparty van hun nieuwe EP 'Free wifi'. Vergeet je vertaallijstje en vrienden niet mee te nemen. 
 

 

 

 

 

 

 All new articles