Zelfstandige in bijberoep: wat zijn de voordelen?
The best of both worlds
De naam ‘bijberoep’ zegt het al: in dit statuut combineer je je activiteiten als digital creator met een andere, ‘vaste’ job. Je behoudt daarbij ook de voordelen van je werk in loondienst, denk maar aan betaalde vakantiedagen of pensioenopbouw.
Springplank + vangnet
Door te starten als zelfstandige in bijberoep kan je je online projecten voorzichtig uittesten en uitbouwen zonder grote financiële risico’s. Ideaal dus als springplank om aan de weg te timmeren, want je houdt het vangnet van je vaste job.
Flexibiliteit om te groeien
Naarmate je meer werk krijgt als creator, kan je eventueel je vaste job wat terugschroeven. Als je werkgever akkoord gaat, kan je bijvoorbeeld deeltijds gaan werken zodat je meer ruimte hebt voor je zelfstandige activiteiten. Om zelfstandige in bijberoep te kunnen blijven, moet je nog minstens halftijds (dus 50%) in loondienst blijven.
Lagere sociale bijdragen
Als zelfstandige in bijberoep betaal je wel ‘sociale bijdragen’ maar die zijn lager dan voor zelfstandigen in hoofdberoep. Als je inkomsten uit je bijberoep echt laag zijn, betaal je zelfs helemaal niets.
<CENTER><p>Wil jij groeien als digital creator? Word dan lid van onze community waar je andere creators leert kennen, gratis workshops kan volgen en terecht kan voor al je vragen rond digital creativity.</p><div class="post_button"><a href="https://login.circle.so/sign_up?request_host=community.chase.be#email" class="button is-small w-button">Word lid van onze community</a></div></CENTER>
Zelfstandige in hoofdberoep: wat zijn de voordelen?
Focus op groei
Kies je voor hoofdberoep, dan geef je jezelf de ruimte om je volledig toe te leggen op je digitale creaties. Door die focus kan je korter op de bal spelen en je activiteiten sneller doen groeien.
Volledige toewijding
Als fulltime creator kan je meer tijd en energie steken in het perfectioneren van je vaardigheden en het uitbouwen van je online community. Een must voor wie echt wil schitteren.
Zakelijke kansen
Hoofdberoep opent de deur naar zakelijke kansen en partnerships die mogelijk niet beschikbaar zijn voor bijberoepers. Dit kan je creatieve carrière naar nieuwe hoogten tillen.
Nóg sneller groeien?
TIP: word lid van onze Chase Community, dé hub voor Vlaamse en Brusselse creators. Je kan er ook altijd terecht voor gratis workshops of advies rond digital creativity.
Nadelen en plichten als zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep
Zowel een statuut als zelfstandige in bijberoep als in hoofdberoep heeft dus eigen voordelen, en soms ook nadelen. Zo ben je als zelfstandige in hoofdberoep echt helemaal op jezelf aangewezen voor je inkomsten. En als zelfstandige in bijberoep bouw je normaal gezien geen extra sociale rechten op, ook al betaal je sociale bijdragen.
Bij beide statuten moet je sowieso een aantal dingen in orde brengen bij de start van je activiteiten:
- Vennootschap of eenmanszaak: allereerst moet je kiezen of je je activiteiten onderbrengt in een eenmanszaak of in een vennootschap. Meestal zal je opteren voor een eenmanszaak. Je kan later ook nog overstappen naar een vennootschap. Laat je hierover zeker adviseren.
- Een btw-nummer of ondernemingsnummer aanvragen: om facturen te kunnen maken, heb je een btw-nummer nodig. Dat brengt verplichtingen met zich mee (de btw-aangifte) maar ook voordelen omdat je de btw van je professionele aankopen kan recupereren.
- Aansluiten bij een sociaal secretariaat: dit is een verplichting. Het sociaal secretariaat kan jou helpen en advies geven bij je opstart en ook nog daarna. Je betaalt aan hen je sociale bijdragen.
- Houd zeker je administratie goed bij en zet bijvoorbeeld een deel van je inkomsten aan de kant voor de belastingen. Wil je graag hulp of financieel advies? Dan is een boekhouder zeker een aanrader. Luister eens rond bij collega-creators. Het is altijd handig als je een boekhouder kiest die wat thuis is in jouw wereld.
Bijberoep of hoofdberoep: welk statuut past bij jou?